Zijmerk KW (gekroond)


Het zijmerk KW is in Gorinchem gebruikt door Christiaan Wouters, van 1728 tot en met 1755 (Lit. 11).

Behalve pijpen met varianten van KW met - en zonder kroon heeft Christiaan Wouters zijn initialen ook veel gezet bij algemene afbeeldingen, letters en zelfs cijfers. Er bestaan zelfs gedateerde pijpen met KW, uit 1753, 1754 en 1755. Uit het aantal verschillende mallen kan worden opgemaakt dat Christiaan Wouters een erg actieve pijpenmaker is geweest met een goedlopend bedrijf.


KW op trechtervormige pijpenkoppen, 1730-1740.


KW gekroond. Op de pijp staat op de linkerzijde KW gekroond (met een kleine, stilistische bladerkroon), op de andere zijde staat een hart of een hartenaas.


KW gekroond op trechtervormige pijpenkoppen, 1740-1750. Boven het merk staat een parelkroon, er onder is een bloem afgebeeld. Op de tegenoverliggende zijde staat een oorlogsschip.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. Op de onderste helft van de kop staan acht lobben die lopen tot de steelaanzet. Op de linkerzijkant van de pijpenkop, boven de lobben op het onbewerkte vlak, staat het zijmerk KW. De voorstelling is versleten.


N gekroond met KW. Er is een versie met -  en zonder drie stippen op de rechterkant.


Ovaalvormige pijpenkop met op de linkerzijde een eiermand omringd door 12 stippen, op de rechterkant de initialen KW.


Trechtervormige pijpenkop met op beide zijden een zevenstippige roos. Op de linkerzijde staat KW boven de roos.


Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkop met aan beide zijden een stippenroos met vier kelkbladeren. in het hart van de roos staat links een K, rechts een W.


Trechtervormige pijpenkoppen met op de linkerkant een gekroonde viool (in Gouda ook als merk op pijpen gezet). Op de bovenste pijp is de gravering relatief eenvoudig en staat KW boven de kroon. Op de onderste pijp is de gravering goed uitgevoerd, als van Goudse kwaliteit. Niet helemaal toevallig staan de letters KW op de andere kant van deze pijpenkoppen en zijn ook deze erg netjes gegraveerd.


Vroeg ovaalvormige pijpenkop met een merkwaardige combinatie van merken. De rechterzijde is onbewerkt gebleven, maar op de linkerzijde staat een bril (ook een Gouds merk) met daarboven de letters KW. Boven de letters is enigszins gekunsteld een afbeelding van de maagd in de Hollandse tuin gegraveerd. Ook deze voorstelling is gebruikt als Gouds merk, wat maakt dat er feitelijk drie merken boven elkaar zijn afgebeeld. Deze manier van merkenfraude, waarbij de maker zich misschien kon beroepen op het feit dat het hier gewoon om afbeeldingen ging en niet om Goudse merken, komt een enkele keer vaker voor, maar blijft relatief zeldzaam (waarschijnlijk zat er toch iets teveel risico aan deze uitdagende graveringen).