Lobbenpijpen uit verschillende centra


Het idee van lobbendecoratie op kleipijpen komt uit Gouda. Dat is niet zo gek, want na de eerste helft van de 17e eeuw kwamen alle innovaties daar vandaan. Elders kon alleen maar worden opgepikt. In de jaren '30 kwamen de eerste pijpen met lobben al voor, dan nog op trechtervormige pijpen en vanwege de exclusiviteit chique uitgevoerd. Maar dat verandert snel. De uitwerking in een pijpenmal is eenvoudig, het effect op de verkoop is groot genoeg en al snel worden er allerlei soorten lobbenpijpen uitgebracht, die ook buiten Gouda gemaakt worden. Juist dit zijn de goedkope pijpen en dikwijls zijn ze net zo anoniem als pijpen met stippenrozen op de zijkanten. Voor het overzicht staan hier een aantal variaties van de eenvoudigste categorie.

 


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1735-1755. Standaardtype eenvoudige lobbenpijp. Het oppervlak van de pijp is niet geglaasd, waardoor het dof blijft en bewerkingssporen zichtbaar zijn gebleven (zoals het wegsnijden van de persnaden). In totaal zijn er acht lobben, die vanuit de onderkant van de pijp beginnen en tot net onder helft van de pijpenkop stoppen. De kwaliteit is zeer eenvoudig, het snelle tempo waarin ze zijn gemaakt is aan deze pijpen af te lezen. Het meest waarschijnlijke centrum is Schoonhoven, anders Gorinchem.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1760. Bij deze pijp zijn de lobben doorgezet tot net over de helft van de pijpenkop. ook voor dit model geldt dat hij gemaakt is in Gorinchem of Schoonhoven.