Lobbenpijpen met extra decoratie


Naast hele eenvoudige lobbenpijpen bestond er ook een categorie van hogere kwaliteit. Deze pijpen werden daarom vaak gemerkt door de pijpenmakers. De kwaliteit verschilt van een extra rand met vensters boven de lobben tot een extra decoratie, naar de roker toe of rondom de pijpenkop. Soms is de bovenzijde van deze pijpen op het gladde oppervlak geglaasd, zodat ze mooi gingen glimmen. Dat was een tijdrovende handeling die de pijpen daadwerkelijk een stukje duurder maakten.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. Merk: kind in de wieg gekroond. Onderzijde bedekt met 10 omlijnde lobben, die tot één derde van de pijpenkop gaan. Naar de roker toe zijn twee wapenschilden gegraveerd, bekroond met een parelkroon, die qua Nederlandse heraldiek het meest overeenkomt met de gravenkroon. Op de ovaalvormige schilden staan links het wapen van Haarlem en rechts het wapen van Gouda. De schilden worden gedragen door twee leeuwen en omringd door kleine versieringselementen.