Lobbenpijpen met Gouda of Schoonhoven


Soms werden lobbenpijpen niet gepersonaliseerd met extra initialen bij de lobben, maar werd naar de roker toe de plaats van fabricage vermeld. Of dat moest zo lijken. De teksten SCHOONHOVEN, IN SCHOONHOVEN en GOUDA werden in Schoonhoven en Utrecht gemaakt. Gouda deed het alleen erg goed qua populariteit en dus loonde het die naam op een pijp te zetten, zo was de gedachte. Op deze pagina staan een paar voorbeelden.


Gouda

Rondbodem pijpenkoppen uit de periode 1760-1770. Iets onder de onderste helft van de ketel staan acht afgeplatte lobben (met aardig wat ruimte ertussen). De lobben lopen tot de steelaanzet. Naar de roker toe staat GOUDA met een keizerskroon erboven. Een dergelijke versie is bekend uit Utrecht.


Rondbodem pijpenkoppen uit de periode 1750-1770. Op ongeveer een derde van de ketel staan acht afgeplatte lobben (met aardig wat ruimte ertussen). De lobben lopen tot de steelaanzet. Naar de roker toe staat GOUDA met een keizerskroon erboven. De uitvoering is een stuk eenvoudiger gegraveerd dan de vorige. Van de letters staat de U centraal, maar die is geschreven als een grote V. De keizerskroon is als een vormloze ovaal met twee rijen stippen aan de bovenzijde. Deze pijpen werden waarschijnlijk gemaakt in Schoonhoven en Utrecht.


Schoonhoven

Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1760-1770. Dat dit model er wat atypisch uitziet komt deels door de slijtage in de bodem, de kop is wat 'verzeept'. Op de onderste helft van de kop staan acht lobben met een contourlijn, die ook anders is dan standaard. Deze loopt namelijk om elke afzonderlijke lob, zonder op elkaar aan te sluiten. Waarschijnlijk lopen de lobben en de lijnen tot aan de steelaanzet. Op de bovenste helft van de kop, iets boven de lobben, staat de tekst 'IN.SCHOONHOVEN' naar de roker toe. De richting van de tekst laat wat te wensen over. Product uit Schoonhoven.


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1765-1775. Op de onderste derde van de kop staan acht lobben met een contourlijn. Boven de lobben staan gelijklopende vensters. Hierin staan Franse lelies en zevenstippige rozen, echter niet alternerend. Op de bovenste helft van de kop, gecentreerd, staat de tekst 'SCHOONHOVEN' naar de roker toe. Ook de steel is bewerkt. direct achter de kop staat een zevenstippige roos, gevolgd door diagonale banden die door pareltjes worden gescheiden. Het eindresultaat is al een stuk professioneler dan bij de vorige pijpenkop. Pijp uit Schoonhoven.


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1770-1780. Op de onderste derde van de kop staan acht lobben met een contourlijn. Boven de lobben staan gelijklopende vensters. Hierin staan Franse lelies en zevenstippige rozen, echter niet alternerend. Naar de roker toe staat een uit de vorm gesleten stippenroos. Op de bovenste helft van de kop, gecentreerd, staat de tekst 'SCHOON HOVEN' met een spatie, naar de roker toe. Pijp uit Schoonhoven.