De standaard barokke pijp


De standaard barokke pijp is een pijp waarvan de kop en de steel zijn bewerkt met plantaardige motieven. De motieven zijn dik opgezet en goed herkenbaar. Een aantal stijlelementen komt op elke barokke pijp van dit type terug. De koppen zijn niet buitengewoon in afbeelding en zijn niet figuraal.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1630-1640. Op de zijkanten staan gekroonde zesstippige tudors, met kelkblad. Links naast de kronen staan kleine zevenstippige tudors. De kroon is een kruising tussen een bladerkroon en een keizerskroon. Aan de achterzijde van de kop staat een vierbladige bloem met vier kelkbladeren. Naar de roker toe staan drie bladeren. Langs de voorstellingen aan de bovenzijde loopt een rand, met naar de filt toe een motief van stippen en bogen. Langs de voorstellingen aan de onderzijde loopt een rand gevuld met kleine stippen. Over de zijkant van de hiel loopt een rij stippen. De steel is voor een deel versierd geweest.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1640-1650. Op de zijkanten staan gekroonde zesstippige tudors, met kelkblad. Links naast de kronen staan kleine zevenstippige tudors. De kroon is een bladerkroon/ keizerskroon. Aan de achterzijde van de kop staat een vierbladige bloem met vier kelkbladeren. Naar de roker toe staan drie bladeren. Het middelste blad is aan éen zijde gevuld met stippen. Langs de voorstellingen aan de bovenzijde loopt een rand, met naar de filt toe een leliemotief. Langs de voorstellingen aan de onderzijde loopt een rand gevuld met stippen, afwisselend één grote en twee kleine. Over de zijkant van de hiel loopt een rij stippen. De steel is voor een deel versierd geweest.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijkanten staan gekroonde zesstippige tudors, met kelkblad. De kroon is een bladerkroon/keizerskroon. Naar de roker toe staan drie bladeren, hetzelfde motief staat op de achterzijde. Het middelste blad is aan éen zijde gevuld met stippen. Langs de voorstellingen aan de bovenzijde loopt een dubbele rand met een arcering er tussen, met naar de filt toe een leliemotief. Langs de voorstellingen aan de onderzijde loopt een rand gevuld met stippen. Vanwege de breuk over de hiel is er niet veel meer over te zeggen. De steel is voor een deel versierd geweest.