Gekroonde rozen


Zeker in de eerste helft van de 17e eeuw werden stippenrozen op de zijden van pijpenkoppen gekroond, als variant. Dit gebeurde in meerdere centra in Nederland, maar niet op grote schaal, waardoor deze pijpen niet zo heel vaak worden gevonden. De kwaliteit is eenvoudig en vergelijkbaar met pijpen waar alleen stippenrozen op staan. Dit model had mogelijk nét iets meer uitstraling, maar misschien ook niet. Sommige pijpen hebben naast de rozen op de zijden ook een (gekroonde) roos op de hiel gestempeld. Omdat een gekroonde roos ook vaak centraal staat op de zijden van barokke pijpen, lijkt dit een lichte brug tussen het  geheel gedecoreerde model en het eenvoudige (standaard) type.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staat een vijfstippige roos met vier kelkbladeren. Boven de roos staat een bladerkroon in de vorm van een lijn met drie bladeren. Ook op de hiel staat een roosmerk gestempeld. De combinatie komt vaker voor, maar is eerder uitzondering dan regel. De herkomst is waarschijnlijk Gouda. Vondst polders Zuidplas.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staat een zesstippige roos (een iets kleinere stip in het centrum) met vijf kelkbladeren. Boven de roos staat een bladerkroon in de vorm van een halve cirkel met hoge ornamenten. De herkomst is waarschijnlijk Gouda.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staat een vijfbladige roos met een stip in het centrum, met vijf kelkbladeren. Boven de roos staat een fantasiekroon in de vorm van een bewerkte draagband met drie lelievormen er op, als een bladerkroon. De herkomst is waarschijnlijk Gouda.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1630-1640. Op de zijden staat een zesstippige roos (een iets kleinere stip in het centrum) met vijf kelkbladeren. Boven de roos staat een bladerkroon die bijna niet meer te zien is. De herkomst is niet bekend.


Dubbelconisch gevormde pijpenkop uit de periode 1630-1640. Op de zijden staat een vijfstippige roos met vier kelkbladeren. Boven de roos staat een eenvoudige kroon, de voorstelling is helder. De herkomst is Gouds.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staat een vijfstippige roos met vier kelkbladeren. Boven de roos staat een bladerkroon in de vorm van een licht gebogen draagband met drie ornamenten, de buitenste twee zijn hol. Onder de roos, goed zichtbaar aan de rechterkant van de pijpenkop, zijn twee blaadjes van de steel aangebracht.