lelies op de zijden


Verstopt onder het kopje stippenrozen staan de lelies. Dat komt omdat in de eerste helft van de 17e eeuw niet alleen gekroonde stippenrozen op de zijkanten van pijpenkoppen werden gegraveerd, maar ook lelies, soms zelfs samen, tegelijk op beide kanten van de kop. Hoewel lelies geen rozen zijn, dat is duidelijk, horen ze toch binnen de indeling vanwege hun karakter, zowel in plaatsing als in periode.


Kleine en vroege dubbelconische pijpenkop uit de periode 1615-1625. Op de zijden staat een Franse lelie.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1630-1640. Op de zijden staat een Franse lelie. Zoals relatief vaak bij pijpenkoppen met lelies op de zijden is de vorm van de gravering al wat versleten.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1640-1650. Op de zijden, vanuit de hiel, staat een Franse lelie. De vormgeving is erg simpel, lineair. De herkomst is niet bekend.


Lelies in combinatie met rozen

Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staan aan de onderkant vijfbladige rozen, met vijf kelkbladeren, erboven staan twee Franse lelies. De uitvoering is van hoger niveau dan gemiddeld en de voorstelling is duidelijk zichtbaar.