Pijpenkoppen met stippenrozen 1620-1650


Pijpenkoppen met stippenrozen staan synoniem voor de eenvoudigste kwaliteit. Omdat deze pijpen geen nabewerking hoefden kon de roos als eenvoudige versiering in de mal worden geslagen. In de periode 1620-1650 kreeg de pijp met tudorrozen zijn vorm en werden tudorrozen stippenrozen.

*Na een korte periode ben ik de pijpenkoppen verticaal gaan fotograferen, in plaats van de stelen horizontaal. Hierdoor zijn ze beter te vergelijken. De foto's zijn van elkaar gescheiden.


Pijpenkoppen met tudor- of stippenrozen op de zijkant van de hiel of op de steelaanzet. Periode 1620-1630.

Hiertussen bevinden zich de vroegste roosmodellen. De roos wordt eerder nog als roos, dan als stippen gegraveerd.



Pijpenkoppen waarbij de tudor- of stippenroos op de zijden van de kop staat. Periode 1625-1650

De rozen zijn vaak nog zesstippig (totale aantal stippen), in de 18e eeuw is zevenstippig de norm. Ook worden er vaak kelkbladeren als strepen tussen de stippen toegevoegd. Andere vormen zijn vijf tot negen stippig, of er wordt nog min of meer nauwkeurig een roos afgebeeld. *De stippenroos van de laatste pijp is teveel naar achteren geplaatst, waardoor de roos niet meer netjes op te zijkant staat.


Pijpenkoppen met standaard stippenroos op de zijden van de kop. Zevenstippig, periode 1630-1650


Pijpenkoppen met zesstippige tudorroos, met vijf stippen en vijf kelkbladeren.


Verschillende soorten stippenrozen in verschillende vormen, maar meestal zes- of zevenstippig. De pij[pijpenkoppen (1625-1650) komen uit dezelfde polder.