Gekroonde rozen en lelies


Zeker in het begin van de 17e eeuw werden tudorrozen op de zijden van pijpenkoppen ook nog wel eens gekroond. Dit gebeurde in meerdere centra in Nederland, maar niet op grote schaal, waardoor deze pijpen niet zo heel vaak worden gevonden. De kwaliteit is eenvoudig en vergelijkbaar met pijpen waar alleen stippenrozen op staan. Dit model had mogelijk nét iets meer uitstraling, maar misschien ook niet. Sommige pijpen hebben naast de rozen op de zijden ook een (gekroonde) roos op de hiel gestempeld. Omdat een gekroonde roos ook vaak centraal staat op de zijden van barokke pijpen, lijkt dit een lichte brug tussen het  geheel gedecoreerde model en het eenvoudige (standaard) type.

Min of meer hetzelfde recept vindt plaats bij pijpen waar geen roos, maar een lelie op de zijden staat. Dit komt zo mogelijk nog iets minder voor, een ongekroonde lelie is daarom al een vermelding waard. De combinatie van een roos én een lelie komt overigens ook voor.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staat een zesstippige roos (een iets kleinere stip in het centrum) met vijf kelkbladeren. Boven de roos staat een bladerkroon in de vorm van een halve cirkel met hoge ornamenten. De herkomst is niet bekend.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1630-1640. Op de zijden staat een zesstippige roos (een iets kleinere stip in het centrum) met vijf kelkbladeren. Boven de roos staat een bladerkroon die bijna niet meer te zien is. De herkomst is niet bekend.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1640-1650. Op de zijden, vanuit de hiel, staat een Franse lelie. De vormgeving is erg simpel, lineair. De herkomst is niet bekend.