Na 1650 begint de Jonaspijp sterk aan detail te verliezen. De pijpenkoppen in deze periode worden langgerekt dubbelconisch en verliezen de kracht van hun vorm. Dit zet door tot de opkomst van de trechtervormige pijpenkoppen. Het gezicht van Jonas verlengt mee met de pijpenkop. Gezichtskenmerken worden allemaal wat langer en slanker. De puntsik, die oorspronkelijk op de steelaanzet ligt, groeit mee de pijpenkop op. De aandacht voor detail verdwijnt en het thema blijft alleen nog door het voorkomen van identieke details herkenbaar. De nieuwe gezichtspijpen die omstreeks 1700 ontstaan, hebben allemaal een beter gemodelleerde vorm en de aandacht voor details is terug. Na een hele tijd in het goedkoopste segment te zijn aangeboden, verdwijnt de Jonaspijp dan weer tussen 1700 en 1710.
Trechtervormige Jonaspijpen uit de periode 1685-1700. Ze zijn afkomstig uit een stort van de Goudse pijpenmaker Reinier Janszoon Blom (Lit. 2). De initialen op de steel, vlak voor de walvisbek, zijn van zijn voornamen, R.I.
Nog net dubbelconische Jonaspijp uit de periode 1675-1690. Het gezicht van Jonas, naar de roker toe, is lang en eenvoudig gegraveerd. De sik staat op het onderste deel van de kop, tegen de steel aan. De uitvoering heeft kleine oren en er is redelijk aandacht besteed aan de haren, die goed zichtbaar zijn en van de roker af in een nette halfronde vorm aflopen. Op de steel, voordat de walvisbek begint, zijn de in itialen D.I. geplaatst. De pijp is Gouds en de initialen kunnen van een voor en achternaam staan, maar net zo goed, zoals de pijp van Reinier Janszoon Blom, voor twee voornamen.
Dubbelconische Jonas pijpenkop uit de periode 1650-1665, eenvoudig model. Gevonden te Aalsmeer.
Laat dubbelconische Jonas pijpenkop uit de periode 1650-1660, Gouds eenvoudig model, gevonden in Alkmaar.
Jonaspijp uit Leiden. De pijpenkop is dubbelconisch, uit de periode 1750-1770. De bewerkingsgraad is summier. Alleen naar de roker toe is het stereotype Jonasgezicht gezet, met puntsnor en puntbaard. Het kan zijn dat er details uit de vorm zijn gesleten, maar dan nog is deze Jonas op een hele eigen manier vormgegeven.
Trechtervormige Jonas pijpenkop uit de periode 1675-1695, uit Gouda.
Trechtervormige Jonas pijpenkop uit de periode 1690-1700, uit Gouda.