Pijprokers en tabak


Één van de thema's die door verschillende pijpenmakers op trechterpijpen is gebruikt, is die van de rokende moor, in combinatie met een ton waarop initialen staan afgebeeld. Ook zijn er verschillende pijpen met daarop zittende rokers. De mens die het er even van neemt, een prima reclame voor het roken.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1720-1730. Op de linkerzijde staat een moor afgebeeld, die ons aankijkt en een lange pijp rookt. Dat het een moor moet voorstellen is te zien aan de lendendoek als enige dracht en zijn krulhaar. Het is een stereotiep beeld uit die tijd. De man houdt met zijn rechterhand een staande baal tabak vast en staat met zijn linkervoet op een liggende. Rechts naast de liggende tabaksbaal staat een hoge plant, die hoogstwaarschijnlijk een tabaksplant moet voorstellen. Op de rechterzijde is een grote houten ton afgebeeld met aan de onder- en bovenzijde hoepels. De ton is in vals perspectief gegraveerd. Op de ton, op het modden, staan de initialen WIPH. Om de ton lopen kruisende lauwertakken en boven de ton staat een eenvoudige keizerskroon. Een bijna onopvallend detail is de kleine springende hond, direct onder de ton. Als dit een referentie is aan het Goudse merk zijn de initialen niet van de pijpenmaker. Op de spoor staat aan beide zijden een maansikkel, langs de persnaden van de pijpenkop loopt een dubbele stippenrij (parels).


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Op de linkerzijde staat een man met onder zijn rechterarm een rol tabak en in zijn linkerhand een tabaksplant. Dat het om tabak gaat is niet te zien, maar het is een voor de hand liggende aanname. Het is een persoon in een nette lange jas en een hoed op, die tabak aanprijst. Hij staan op een stukje ondergrond die uit een paar kruisende horizontale lijnen bestaat. De jas heeft twee rijen met acht knopen en een jaszak met sierrand. Op de rechterzijde zit een man op een stoel, met in zijn rechterhand een lange pijp, die hij rookt. Ook deze man heeft een hoed op, details zijn versleten. Onder de stoel loopt een horizontale lijn als ondergrond. Onder deze man staan de letters of initialen VR. Deze pijpen komen van een Goudse pijpenmaker met verschillende gedecoreerde modellen, die telkens met VR zijn gemerkt. Op de spoor staat het Goudse wapen met S. Langs de persnaden van de pijpenkop loopt een dubbele stippenrij (parels).