Eendracht maakt macht met Hollandse maagd


Uit de jaren '80 van de 18e eeuw komen pijpen met een wat bol staande, stevige ovalen vorm en het thema 'eendracht maakt macht'.

Naar de roker toe staat de Hollandse maagd in een cirkelvorm. Achter haar ligt de Hollandse leeuw, ze heeft de speer met hoed bij zich en een houten staf. Om de cirkel staat de tekst: 'eendracht maakt macht'. Buiten de cirkel staan attributen die per pijpmodel verschillen. De pijp is gemaakt voor voorstanders van het koninklijk huis.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1780-1790. Naar de roker toe staat de Hollandse maagd met achter zich de Hollandse leeuw. Als attributen heeft ze de speer met vrijheidshoed en een regentenstaf. In de cirkel om haar heen staat: 'EENDRACHT MAACKT MACHT'. Onder de cirkel ligt een kanon op een stapel kogels. Van achter het kanon komt verschillend wapentuig, dat ook achter de cirkel langs erbovenuit komt. Er is een oorlogsdrum, er zijn sabels, speren, banieren, musketten en zelfs een anker. Linksonder staat iets wat nog het meest op een spaakwiel lijkt. Vanaf de zijden van de pijpenkop begint ook de gravering van de roker af. Hier dragen leeuwen het wapenschild van Gouda. Het schild is vergezeld van de karakteristieke doornenkrans (per aspera ad astra) en een grote bladerkroon. boven het schild houden twee vliegende engelen lauwertakken gekruist. De ondergrond van de leeuwen bestaat uit een floraal motief van bladranken. Op de pijpenkop blijft weinig oppervlak onbenut. Op de zijkant van de hiel staat links het wapen van Gouda. Op de hiel staat het merk dubbel kruis, gezet door Adriana van der Linde, tot 1785 en door Arnout Carlier, tot 1798 (Lit. 2).


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1780-1790. Naar de roker toe staat de Hollandse maagd met achter zich de Hollandse leeuw. Als attributen heeft ze de speer met vrijheidshoed en een regentenstaf. In de cirkel om haar heen staat: 'EENDRACHT MAECKT MACHT'. Onder de cirkel ligt een kanon op een stapel kogels. Van achter het kanon komt verschillend wapentuig, dat ook achter de cirkel langs erbovenuit komt. Er is een oorlogsdrum, er zijn sabels, speren, banieren, musketten en zelfs een anker. Op de plaats waar op bovenstaande pijp het 'spaakwiel' staat, staan hier wat gebogen, maar ook ondefinieerbare vormen. De ruimte op de zijden van de pijp wordt opgevuld door twee in de houding staande soldaten, die een musket schouderen. Zij staan op een soort perspectivisch podium met een sierkrul eronder, opgevuld met een zigzagmotief. Tussen de soldaten in, van de roker af en op de bovenste helft van de pijpenkop, staat het wapen van Gouda, gekroond en met doornenkrans. De ruimte onder het wapen is gevuld met een eenvoudig bladmotief, die tegen het podium van de soldaten stopt. Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda.

De hiel is gemerkt met 53 gekroond, gezet door Jacob van der Want (Lit. 2).


Klein fragment van een 'eendracht maakt macht' pijp.