Lobbenpijpen met extra elementen boven de lobben


Binnen de categorie lobbenpijpen met extra decoratie valt nog een onderverdeling te maken. Er is een groep met vensters en een groep met losse decoratieve elementen boven de randen van de lobben.


Acanthusbladeren of tulpenbloemen


Rondbodem model pijpenkoppen uit de periode 1760-1780. Het meest gebruikte versieringselement boven lobben zijn acanthusbladeren of tulpen.

Op de onderste helft zijn acht tot twaalf lobben aangebracht, die beginnen bij de steelaanzet. De lobben lopen vanaf een derde tot op de helft van de ketel. De scheiding tussen elke lob is opgevuld met een contourlijn of, net iets chiquer, met een parelrand. De bladeren staan telkens op de scheiding van de lobben. Vaak staat onder het blad nog een extra stip, wat in het geval van een parelrand niet zichtbaar is. Dit model, in deze uitvoering, werd vooral gemaakt in Gorinchem, in Schoonhoven en in Utrecht.

De laatste pijp komt uit een heel erg versleten mal en is gevonden in Gouda.


Ovaalvormige pijpenkoppen met spoor uit de periode 1750-1780. De beschrijving van deze groep pijpen komt in grote lijnen overeen met de rondbodem model pijpenkoppen hierboven. Wel valt op dat Goudse pijpen iets beter zijn vertegenwoordigd in de categorie met spoor.


Bloemen


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1740-1760. Op de onderste helft staan twaalf lobben die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben loopt een contourlijn. Tussen de lobben, boven elke begrenzing, staan zevenstippige tudorroosjes . Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1740-1760. Op de onderste twee derde staan acht lobben die lopen tot de steelaanzet. Tussen de lobben staat een rij stippen. Boven de lobben, boven elke rij stippen, staan onregelmatig gestipte bloemvormen . Afkomstig uit Utrecht.


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1750-1770. Op de onderste helft zijn tien lobben aangebracht, die lopen tot de steelaanzet. De scheiding tussen elke lob is opgevuld met een parelrand. De lobben worden bekroond met een bloemmotief. De bloemen staan telkens boven de parelrand, op de scheiding van de lobben. De bloemen hebben een fantasievorm, maar lijken op acanthusbladeren. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.


Ovaalvormige pijpenkop zonder spoor uit de periode 1750-1770. Op de onderste helft van de kop staan tien lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om elke lob loopt een contourlijn. Tussen de lobben, boven elke begrenzing, staan Franse lelies . Op de linkerzijkant, aan de onderzijde, is het bijmerk Gouds wapenschild met S geplaatst.


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1750-1770. Op de onderste helft van de kop staan tien lobben, die lopen tot de steelaanzet. De scheiding tussen elke lob is opgevuld met een parelrand, die aan de onderzijde overgaat in een contourlijn. Aan de bovenzijde wordt de parelrand afgesloten met een fantasiebloem. Afkomstig uit Utrecht, Gorinchem of Schoonhoven.


Klavers


Ovaalvormige pijpenkoppen met - en zonder spoor uit de periode 1750-1770. Op de onderste helft van de kop staan lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om elke lob loopt een contourlijn. Tussen de lobben, boven elke begrenzing, staan klavers drie . Afkomstig uit Gorinchem, Schoonhoven of Utrecht.


Engelenhoofden


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1760-1770. Op de onderste derde, helft of zelfs twee derde van de kop staan acht lobben, die lopen tot de steelaanzet. De scheiding tussen elke lob is opgevuld met een parelrand, die wordt afgesloten met een engelenhoofd, geflankeerd door twee kleine vleugels. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.


Sterren


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1765-1775. Op de onderste helft van de kop staan twaalf lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om elke lob loopt een contourlijn. Tussen de lobben, boven elke begrenzing, staan zespuntige sterren. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.

Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1750-1770. Op de onderste helft van de kop staan acht lobben, die lopen tot de steelaanzet. Tussen de lobben lopen rijen zespuntige sterren. De pijpenkop is gemaakt in Utrecht.


Kronen


Fragment van een ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1775. Op de onderste helft van de kop staan acht tot tien lobben, die lopen tot de steelaanzet. De scheiding tussen elke lob is opgevuld met een parelrand, die aan de onderzijde overgaat in een contourlijn. Aan de bovenzijde wordt de parelrand afgesloten met een eenvoudige variant op een bladerkroon. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.


Speelkaarten


Ovaalvormige pijpenkop met spoor uit de periode 1750-1770. Op de onderste helft zijn acht lobben aangebracht, die lopen van de steelaanzet tot op de helft van de ketel. De scheiding tussen elke lob is opgevuld met een parelrand. De lobben worden bekroond met speelkaarten, telkens boven de parelrand, op de scheiding van de lobben. Naar de roker toe staan klaver- en harten aas, van de roker af de ruiten- en schoppenaas. Op de zijden staan tekens die lijken op de kwasten van epauletten, maar die zullen een andere betekenis hebben. Zijn het pakjes speelkaarten? Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.