Trechtervorm tussen 1670 en 1700


De vroegste categorie trechtervormige pijpen heeft nog een dikke steel en een stevige kopwand. Er is nog geen spoor, maar nog een hiel.


Trechtervormige modellen uit de periode 1670-1700, Gouda. De trechtervorm is net aanwezig, het dubbelconische model zit er in de vorm nog een beetje in. De pijp is van de goedkoopste soort en is niet behandeld of gemerkt.


Trechtervormige pijpen uit de periode 1670-1700. Ze zijn ongeglaasd en ongemerkt, op de tweede pijp zijn vijf ruitvormige stempels met lelies achter elkaar gezet. Door enig gebrek aan vakkundigheid, of de snelheid waarmee de handeling is uitgevoerd, is de steel op het zijaanzicht vervormd door de stempelindrukken.


Vroeg trechtervormige pijpenkop uit de periode 1680-1700, gemerkt met druiventros gekroond. De pijp is van hoge kwaliteit en bijna volledig geglaasd. De lengte van deze pijpen lag rond de 50 centimeter. Op de steel staat een zwaartepunt radering met grove en fijne tanden, waarbij de grove tanden tegen elkaar aan twee kanten op staan. Door breuk is de radering niet volledig.


Eenvoudige trechtervormige pijpenkop uit de periode 1680-1700, eenvoudig model, herkomst onbekend.

Kenmerken: onbehandeld oppervlak, 'onverschillige' vormgeving. Vormnaden zijn snel (en zichtbaar) weggesneden, onder de kopopening loopt geen inkeping of radering. De steel is kort geweest, gezien het verloop van dik naar dun bij het aanwezige deel.