Zijmerk: vogel op bloem of plant, takken, struik


De meeste merken die zijn beschreven hebben een achtergrond die in de archieven valt te achterhalen. De hier beschreven voorstelling, vogel op plant of bloem, hoort er niet bij. De gravering is wel zodanig dat aan een merk kan worden gedacht. De kwaliteit van de gravering is hoog en de voorstelling staat op beide zijden van de pijpenkop, iets wat bij een zijmerk meestal niet voorkomt. De herkomst is meest waarschijnlijk Gouds, alleen in Alphen aan den Rijn werden pijpen gemaakt die qua gravering aan de Goudse pijpen konden tippen en meestal werden daar (verkoop bevorderende) kopieën van Goudse pijpen gemaakt.

Qua voorstelling doet de vogel op bloem denken aan het zijmerk duif gekroond. Ook de duif zit op een bloem, maar dit is een enkelvoudige gestileerde tulp zonder loof.


In dit geval ontspringt de bos bloemen uit de letter W aan beide kanten., mogelijk een initiaal van de pijpenmaker.

Trechtervormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1730. Op beide zijden van deze pijpenkoppen staat een vogel, naar de roker gericht, die op een bloeiende plant zit. Doordat de voorstelling op beide zijden staat en het merk niet herkenbaar is als één van de uit de archieven bekende, geregistreerde merken, kan het zijn dat deze voorstelling niet als merk, maar als decoratie is bedoeld. Het oppervlak die de graveur ter beschikking stond is dan wel weer slecht gevuld.


Utrechtse pijpenkop met vogel op takken en de initialen HVS (1760-1780). Het verschil (onder andere in kwaliteit) met bovenstaande graveringen is goed te zien.