Zweden


Naar Scandinaviƫ zijn flink wat Goudse pijpen geƫxporteerd, getuige verschillende gegraveerde uitvoeringen die gewijd zijn aan Denemarken en Zweden. Deze pijpenkop toont het wapen van Zweden, met de tekst SWEDEN er onder. Meer is soms niet nodig. De uitvoering is, zoals bij veel Goudse producten uit deze periode, minutieus.

Afbeelding van het wapenschild van Frederick I van Zweden, het wapenschild dat op de pijpenkop is gebruikt. De gravering op de pijpenkop wijkt in kleine details af. Bijzonder daarbij is dat rechtsonder de derde kroon zo goed als helemaal onder het hartschild is verdwenen, een kleine vergissing uit ruimtegebrek.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Naar de roker toe staat het wapen van Zweden in detail. Boven het wapenschild staat een keizerskroon, onder het wapenschild langs loopt een tekstlint met 'SWEDEN'. Het schild wordt gedragen door twee staande leeuwen, beide gekroond. De leeuwen staan op een brede ondergrond met een opstap, het tekstlint hangt, als origineel detail, over de opstap heen en komt aan de onderkant weer tevoorschijn.

De steel is waarschijnlijk niet gedecoreerd geweest. Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda, het merk is slang. Voor de periode waarin deze pijp is gemaakt komen meerdere pijpenmakers in aanmerking. De eerste is Cornelis Vermeul, die het merk tot 1744 gebruikte. Hij werd opgevolgd door Cornelis van der Wal tussen 1744 en 1747 en dan volgt Lucas Evertse de Jong (tot 1761) (Lit. 2). Lucas de Jong had een groot bedrijf met veel verschillende (export)modellen in zijn bestand. In die zin is hij de meest waarschijnlijke opdrachtgever voor het uitbrengen van deze mal.