Zijmerk: vis gekroond omlijst


Omschrijving kop: ovale, bolle pijpenkop uit de vierde kwart van de 18e eeuw (1775-1800).  Onbehandeld oppervlak, gebotterde bovenzijde. De persnaden zijn weggewerkt met een kamstreek. Waarschijnlijk komen beide pijpenkoppen uit dezelfde mal.

 

Voorstelling: ongedefinieerde vis met omrand oog en onregelmatige stip-vormige schubben. De staart is getekend met vier strepen. Vlak boven de vis staat een markiezenkroon met grote fleurons. Onder de vis zijn vier golfvormige lijnen zichtbaar, water symboliserend. Dicht om de voorstelling heen staan twee aan de onderzijde kruisende takken, met een bloem aan het uiteinde en een aantal (links 6, rects 4) lijnvormige bladeren. Opvallend is dat terwijl bij deze keuze van decoratie normaal gesproken de hele zijkant van de pijpenkop wordt gebruikt om de takken langs te zetten, er hier gekozen is voor een nauw omsluitende omlijsting.

* De cirkelvormige vlek op de bovenkant van de eerste pijpenkop is van de lijm van een prijsplakkertje.

 

Een wapenschildje op de zijkant van de spoor ontbreekt, daarmee uitsluitend dat deze pijp Gouds of imitatie Gouds is.

Voor de hand liggende centra van herkomst: Gorinchem en Schoonhoven.


Omschrijving kop: ovale, bolle pijpenkop uit de vierde kwart van de 18e eeuw (1775-1800).  Onbehandeld oppervlak, gebotterde bovenzijde. De persnaden zijn weggesneden.

 

Voorstelling: ongedefinieerde vis met omrand oog en een in nette rijen geschubd lichaam. De staart is getekend als twee dikke strepen. Boven de vis staat een markiezenkroon  grote fleurons. Onder de vis zijn vier golfvormige lijnen zichtbaar, water symboliserend. Om de voorstelling heen staan twee aan de onderzijde kruisende takken, met drie losse bladeren naar binnen gericht, een enkel blad aan de bovenzijde naar buiten gericht en een bloem aan het uiteinde.

 

Een wapenschildje op de zijkant van de spoor ontbreekt, daarmee uitsluitend dat deze pijp Gouds of imitatie Gouds is.

Voor de hand liggende centra van herkomst: Gorinchem en Schoonhoven.

Omschrijving kop: ovale, bolle pijpenkop uit de vierde kwart van de 18e eeuw (1775-1800).  Onbehandeld oppervlak, gebotterde bovenzijde. De persnaden zijn weggesneden.

 

Voorstelling: ongedefinieerde vis, door slijtage is het moeilijk details te zien . De staart is getekend als twee dikke strepen. Boven de vis staat een markiezenkroon, vereenvoudigd tot een kroon in outline, gevuld met punten. Onder de vis zijn vier golfvormige lijnen zichtbaar, water symboliserend. Om de voorstelling heen staan twee aan de onderzijde kruisende takken, een drie stippige bloem aan het uiteinde. Eventuele bladeren zijn door slijtage niet te zien.

 

Een wapenschildje op de zijkant van de spoor ontbreekt, daarmee uitsluitend dat deze pijp Gouds of imitatie Gouds is.

Voor de hand liggende centra van herkomst: Gorinchem en Schoonhoven.