Mosterdlepels


Deze pagina is gewijd aan pijpenkoppen van het mosterdlepelmodel. De pijpen zijn zo genoemd door hun op een 19e eeuwse mosterdlepel lijkende vorm. De pijpen zijn een product uit de derde kwart van de 19e eeuw en zijn in verschillende groottes en vormen gemaakt, tot ongeveer 1925.


Standaard mosterdlepel model kleipijp uit de fabriek van Goedewaagen, Gouda.  Productieperiode 1880-1925 (lit. 3).

De pijp is van witte klei en spaarzaam geglaasd. Op de steel staat naar de bovenzijde 'GOEDEWAAGEN GOUDA' via een stempel. De steel eindigt in een knopmondstuk.


Mosterdlepel model pijpenkop uit de periode 1860-1870. De pijpenkop is afkomstig uit een stort van Hendrik van der Pool. De steel is vanaf de kop meteen smaller dan de nieuwere exemplaren.


Mosterdlepel model pijpenkop uit de periode 1850-1900.


Een zwart uitgevoerd mosterdlepel model uit de periode 1850-1900. Langs de ketelopening loopt nog een klassieke radering.


Mosterdlepel model pijpenkop met een wit geglazuurde bovenzijde. De pijp is niet geglaasd geweest. Pijpen met een wit geglazuurde bovenkant zijn korte tijd gemaakt, ze verdwenen snel weer uit beeld. Deze pijp is mogelijk een product van Van der Want.


Bruin gelakt mosterdlepel model pijp van Goedewaagen, begin 20e eeuw.


Fantasie-mosterdlepel model uit een stort van Goedewaagen, 1899-1909. Onder de pijpenkop is een soort hiel geplakt met de vorm van een spijkerkop. De hiel loopt schuin met de steel mee omhoog en is niet gemerkt. Op de steel staat ook geen merk, de pijpen werden met een naamsticker verkocht.