Lobbenpijpen met een extra decoratie


In enkele gevallen zijn er in de Nederlandse pijpenmakerscentra pijpen gemaakt met een lobbendecoratie van de eenvoudige categorie, mét een extra decoratie. Die combinatie is niet helemaal gewoon, omdat eenvoudige lobbenpijpen als extra element vaak gewoon een herkenbaar gegraveerd merk hadden en juist de duurdere pijpen (met een gestempeld merk) extra decoratie meekregen.

Met name in Utrecht was aandacht voor pijpenkoppen met naast de lobben een extra element.


Engel


Rondbodem model pijpenkop uit de periode 1760-1780. Op de onderste helft van de pijpenkop staan twaalf lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben loopt een contourlijn. Boven de lobben, naar de roker toe, is een vliegende engel afgebeeld met een keizerskroon erboven. In zijn linkerhand draagt de engel een bosje bloemen. De pijp is gemaakt in Utrecht.


Keizerskroon


Rondbodem pijpenkoppen uit de periode 1750-1800. Op de onderste helft van de kop staan acht lobben die elkaar niet raken, meestal plat. De lobben lopen tot de steelaanzet. Naar de roker toe staat een grote keizerskroon afgebeeld, de kwaliteit van de graveringen verschilt van eenvoudige puntenkronen tot redelijk goed uitgewerkte exemplaren, al blijft de beste kwaliteit nog onder de Goudse.

'Inhoudelijk' verschil: de keizerskronen zijn verschillend opgevuld. Figuren van drie stippen komen voor, maar ook twee Franse lelies of twee zesstippige tudorrozen. Boven de band van de kroon zit een enkele keer in aanzet een parelkroon of bladerkroon. Pijpen met deze decoratie zijn bekend uit Utrecht, maar worden niet beschreven in complexen uit andere steden.