STELEN MET NAMEN UIT DE 19E EEUW


Net als in de 18e eeuw bleef het zetten van de naam van de pijpenmaker op een tekstband op de steel als reclamemiddel erg belangrijk. Via vakliteratuur zijn de namen te achterhalen. Door de terugloop in kwalitatieve afwerking zijn de tekstbanden en raderingen uit de 19e eeuw slordiger van vorm en karakter.


Steel van een Isabé, uit de periode 1860-1875. De fabrikant is Arie Glas (1859-1875)(Lit. 2).

Tekst: ARIE GLAS. Aan de andere kant van de steel staat: IN GOUDA.


Steel van een Isabé, uit de periode 1860-1880. De fabrikant is Bartholomeus van der Maas (1847-1880)(Lit. 2).

Tekst: B. VAN DER MAAS. Aan de andere kant van de steel staat: IN GOUDA.


Steel van een Isabé, uit de periode 1860-1900. De fabrikant is iemands weduwe, maar het is niet duidelijk van wie.

Tekst: DE W I VD BL (?). De W is dubbel onderstreept en staat voor weduwe. Aan de andere kant van de steel staat: IN GOUDA.


Een steel met de tekst 'WILLEM BEGEER' en 'FABRIQUER IN GOUDA'. Stelen met deze tekst zaten in een stort van Willem Begeer, uit de eerste helft van de 19e eeuw.


Een aantal steelfragmenten uit een stort van Hendrik van der Pool, 1860-1870. Op deze stelen, allemaal van eenzelfde model pijp, staat de naam 'H. VAN DER POOL'. Op de andere kant staat 'IN GOUDA'. De slecht leesbare toevoeging op sommige stelen is het modelnummer van de pijp.


Steel met uitgebreide raderingen, onderbroken door een band met de tekst: IN GOUDA.


Stukken steel met raderingen en namen.


Twee stelen uit een stort van Goedewaagen, 1880-1900. Goedewaagen gebruikte een naamstempel zonder toegevoegde raderingen. Er staat: 'Goedewaagen Gouda'.