Scherven van lobbenpijpen


Meestal zijn pijpen stuk als je ze vindt. De steel is er aangegaan en als je geluk hebt is de pijpenkop nog intact. Je kan dus ook pech hebben. Dan vind je stukken van mooi versierde pijpenkoppen die je liever heel had gezien. Om ook de stukken te herkennen en een beetje als eregalerij voor deze veel overgeslagen groep staan hieronder scherven van pijpenkoppen die een voorstelling toonden.

Op deze pagina: scherven van pijpenkoppen uit de 18e eeuw met een lobbendecoratie.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1760. Deze pijpenkop is als bodemvondst erg versleten geraakt. Bepaalde kenmerken zijn nog zichtbaar. Zo was dit een lobbenpijp met lijnen om de lobben. Aansluitend boven de lobben stond een rij vensters met een alternerende voorstelling, waarvan er één in ieder geval een Franse lelie is geweest. Het lijkt er op alsof er aan de bovenzijde, naar de roker toe, initialen hebben gestaan, mogelijk ..HO.


Kleine scherf van een lobbenpijp met een contourlijn boven de lobben. Boven de contourlijn staat een letter V.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1755-1765. Lobben met vensters en de letters LN-. LNH?


Ovaalvormige lobbenpijp met spoor (model 6) uit de periode 1740-1760. Het merk naar de roker toe (zwaan?) is niet leesbaar.


Rondbodem model lobbenpijp met hoge lobben uit de periode 1730-1740. Op de bodem staat het merk scheepje.


Trechtervormige lobbenpijp met hoge lobben. Een merk naar de roker ontbreekt, de pijp is misschien vergelijkbaar met bovenstaande rondbodem uit dezelfde periode.


Ovaalvormige lobbenpijp met spoor (model 6) uit de periode 1730-1740. De lobben zijn breed uitgevoerd. Naar de roker toe staat het merk roemer.


Ovaalvormige lobbenpijp met spoor (model 6) uit de periode 1735-1745. Naar de roker toe staat het merk lelie.


Ovaalvormige lobbenpijp (model 3 of 6) met een een vrij uitvoerige florale afsluiting van de begrenzingen tussen de lobben.


Scherf van een lobbenpijp met hoge lobben, gemerkt met B gekroond.


Afgesleten scherf van een lobbenpijp met lelie op de onderzijde. Naar de roker toe gemerkt met een onleesbaar geworden merk.


Scherf van een pijp met lobben met vensters. Naar de roker toe staat het merk fruitben.