Onder deze categorie vallen allerhande pijpenkoppen, van verschillende vormen, die versierd zijn met punten of lijnen, of combinaties daarvan.
Isabé model pijp, dikwandig en gelobd met tien lobben. 1875-1900. De lobben zijn per helft hetzelfde, maar per stuk verschillend gegraveerd. De lobben langs de persnaden zijn voorzien van een doorlopend bladmotief. De twee lobben ertegenaan zijn voorzien van een stippenrij. De stippen zijn aan elkaar verbonden door een dun, onderliggend lijntje. Aan beide zijden van de stippenrij staan kleine bloemen. De middelste lob is het breedst. Over het midden loopt ook een rij kleine bloemen. Langs de zijden van de lob, telkens tussen twee bloemen, staan cirkeltjes. Deze zijn met elkaar verbonden door diagonaal kruisende lijnen, die als een ruit om de bloemen lopen.
Isabé model pijp zoals hierboven. De pijp voldoet aan dezelfde omschrijving, maar een belangrijk verschil is het gegraveerde merk naar de steel toe. In een cirkel die is opgebouwd uit stippen staat het merk scheepje. De pijp is een model uit de selectie van Hendrik van Rijst (Lit. 2). Een tweede verschil is dat hier op de persnaden geen bladmotief is geplaatst, maar eenzelfde motief als op de zijden, met diagonale lijnen.
Isabé model kleipijp uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Op de kop staat een repeterend motief van ruitjes, tussen twee horizontale lijnen. Op de onderste derde van de kop, direct onder de onderste horizontale lijn, staan tien contourlijnen als om lobben, gevuld met punten. Boven de contourlijnen, op de scheidingen, staat ook telkens een punt. Op de zijden van de hiel staan wapenschilden, maar er is geen hielmerk.
Eenzelfde model als hierboven, met verschillen in gravering. De pijp is gemerkt met IWI, een van de merken van Goedewaagen.
Rondbodem model pijp met diagonale steel, laatste kwart 19e eeuw. De kop is verdeeld in zes verticale banden met een verdikking over het midden. Langs de zijden van de banden loopt een contourlijn, de scheidingen zijn opgevuld met verticale rijen punten.
Hoornmodel pijp met dezelfde versiering als de pijpenkop erboven. 1875-1900. De kop is verdeeld in verticale banden (op de hoornpijp lijkt het meer horizontaal door de vorm van deze pijpen) met een verdikking over het midden. Langs de zijden van de banden loopt een contourlijn, de scheidingen zijn opgevuld met verticale rijen punten. Na het bakken is de pijp geglazuurd/ geverfd met een goudbruine kleurstof.
Isabé model pijp met op de pijpenkop een blad- of schelpenmotief, dat loopt van de steelaanzet tot ongeveer een centimeter onder de ketelrand. De persnaden zijn afgesneden met een verticale kamstreek. Op de steel staat het naamstempel van Van der Want. In de steel zit een scheur die tijdens het bakken is ontstaan en die roken onmogelijk zou hebben gemaakt, de pijp is daarmee een duidelijk misbaksel.
Isabé model pijp met op de pijpenkop een blad- of schelpenmotief, dat loopt van de steelaanzet tot ongeveer een centimeter onder de ketelrand. De persnaden zijn afgesneden met een verticale kamstreek.Op de scheiding van de kop en de steel loopt een diagonale lijn en dat is het belangrijkste verschil tussen deze pijp en die er boven.
Isabé model pijp waarvan de kop versierd is met stippen. De stippen stoppen ongeveer een halve centimeter onder de ketelopening, en bij de steelaanzet. De steel is versierd met een schelpenmotief. In een uitsparing aan beide zijden van de steel staat de tekst:
I DE GIDTS - IN GOUDA. Jan de Gidts was pijpenmaker in Gouda in de laatste kwart van de 19e eeuw.
Ovaalvormige pijpenkop uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Het oppervlak van de pijpenkop is geheel gestipt in nette concentrische rijen, op de hiel na en het hoogste gedeelte van de pijpenkop. De kop is op de hiel gemerkt met 38 gekroond.
Ovaalvormige pijpenkop uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Het oppervlak van de pijpenkop is geheel gestipt in nette concentrische rijen, op de hiel na en het hoogste gedeelte van de pijpenkop. Op de steel staat een duidelijk zigzagmotief. De kop is op de hiel gemerkt met 82 gekroond.
Kromkop model pijp, mogelijk Isabé, met verticale lijnen over de hele kop. De hiel loopt uit tot een breed vlak, maar is niet gemerkt. De bovenrand lijkt met het botteren iets over de lijnen te zijn geslagen.
Isabé model pijp, met verticale cannelures over de kop tot vlak aan de bovenzijde. Over de bovenzijde loopt zelfs nog een radering. Op de hiel staat één van de merken van Goedewaagen, de TM gekroond. De steel is bewerkt met een schelpenmotief.
Ovaalvormige pijpenkoppen met verticale lijnen over de hele kop. Dit type pijp had, anders dan je afgaand op het uiterlijk zou verwachten, een korte steel. De pijpen zijn op de hiel gemerkt met 65 gekroond, in deze periode in gebruik door de familie Van Duijn. De onderste pijp is zwart gebakken, de middelste pijp is gevlamd door eenzelfde, maar mislukt bakproces.
Sigarettenpijp model met kop en steel in één lijn. Het ovaalvormige kopgedeelte is voorzien van bijna lob-achtige horizontale lijnen. Op de steelaanzet loopt een verticale lijn als afsluiting. Onder deze lijn, op de steel, is nog net een bloemmotief waar te nemen.