De nieuwe pijp: voorwerpen


In deze categorieën kunnen voorwerpen op de pijp zijn gegraveerd, maar de vorm van de pijp kan ook een voorwerp zijn.


Potje

Laat 19e eeuwse kleipijp in de vorm van een pispotje. Op de zijden van de pot zijn bloemranken en een bloem afgebeeld. Aan de steelzijde zit het oor van de pot. Op de kop en in de ketel zijn sporen zichtbaar van bruine verf. De kop is ongemerkt.


Anker

Shagmodel pijp met op de voor- en achterkant van de pijpenkop een anker. Er is geëxperimenteerd met zwarte verf, maar het ziet er niet bijster geslaagd uit.


Ankers

Ankers kwamen regelmatig voor als thema op 19e eeuwse pijpenkoppen. Hier staan twee ankers afgebeeld op de zijden van een Isabé model pijp. De kop is versierd met een bijna dertigtal korte lobben op de onderste derde. De lobben worden aan de bovenzijde afgesloten met een dubbele lijn. Van de roker af komen nog eens drie lijnen diagonaal uit de bovenste lijn, zodat het idee van de boeg van een (stoom)boot ontstaat. Op de pesrnaden, vanaf de lijnen, loopt een bladmotief. Aan weerszijden van de ankers is een zevenstippige roos geplaatst, in totaal vier. Het model is voorzien van een hiel met het merkstempel TM gekroond. Dit merk was in de 19e eeuw van de familie Goedewaagen. De steel is versierd met diagonale banden, met alternerend diagonale stippenrijen.


Mand

Shagpijp model pijp met de pijpenkop in de vorm van een rieten mandje. Dit model is eind 19e eeuw ontzettend veel gemaakt. De hoeveelheid kleine variaties op het thema is dan ook erg groot.