Geometrische vorm op de hiel


Naast anonieme rozen en lelies, bloemen en spaken, waren er ook merken die werden opgebouwd uit een geometrisch patroon. Sommige van die patronen zijn goed aan een bepaalde stad te koppelen, omdat ze nergens anders werden gebruikt.


Geometrische vormen, gevonden in de regio Den Haag. De tweede vorm kan gezien worden als een ruit met daarin vier lelies, die uit hetzelfde middelpunt ontspringen. Pijpenkoppen uit de periode 1620-1630.

Pijpenkop uit de periode 1620-1630 met een ruit als stempel. In de ruit staan vier lelies intaglio en met de stelen tegen elkaar afgebeeld. De pijpenkop is afkomstig uit Amsterdam.

Vroege pijp (1600-1610) met een intaglio gestempelde ster als merk.

De ster gekroond is ook een Gouds hielmerk, dat werd gezet vanaf 1628. Deze versie is nog wat vroeger gezet. De vorm van het merk is niet rond, maar volgt als uitsparing de contouren van de voorstelling.

Vroege pijp uit de periode 1605-1615. De pijp is maar zo'n 20 mm hoog. Op de hiel staat een kruisvorm, intaglio en zonder stempelrand aangebracht.

Deze pijpenkop komt uit de periode 1625-1635. Het merk, een soort dubbel kruis (ook wel patriarchaal kruis genoemd) in een ruit, is bekend van vondsten uit de regio van Rotterdam. Deze vondst is uit Reeuwijk.