19e eeuwse kromkop modellen


In de 19e eeuw blijft de kromkop model pijp gewoon in het modellenbestand. het model neemt zelfs in belang toe en zal in de tweede helft van de 19e eeuw in meerdere vormvarianten worden aangeboden.


Kleiner model kromkop uit een stort van Willem Begeer, eerste kwart 19e eeuw. De pijpen zijn gemerkt met de tapkraan gekroond. De kleinere uitvoering als standaard onderdeel van het assortiment maakt deel uit van het begin van de toename van het aantal verschillende modellen kleipijp dat per pijpenmaker in de 19e eeuw zal worden aangeboden. Opvallend detail is dat bij de eerste twee pijpenkoppen de bovenkant wat schuin op de as is gebotterd. De hoogste kant van de opening zit naar de steel toe.


Kleiner model kromkop (ook 35 mm) uit een stort van Willem Begeer, tweede kwart 19e eeuw. De pijpen zijn gemerkt met de B gekroond. Wat opvalt ten opzichte van het model uit de eerste kwart van de 19e eeuw is dat er al wat minder wordt vastgehouden aan de traditionele vormgeving. De kromkop is een kruising tussen een traditionele kromkop en het buikgemerkte spoormodel. Deze 'nieuwe' vormgeving blijft door de 19e eeuw heen bestaan.


Verschillende modellen kromkop uit een stort van Willem Begeer, tweede kwart 19e eeuw. De pijpen zijn gemerkt met de B gekroond.De modellen verschillen in vorm en grootte.


Kleine fantasie-kromkop uit een stort van Goedewaagen uit de periode 1899-1909.


Een variatie aan kromkoppen en kromkopjes uit de 19e eeuw, afkomstig van één locatie in Gouda. Merken bij deze pijpenkoppen zijn krijgsman, L gekroond, molen, melkmeid en 51 gekroond.


Verschillende kromkoppen uit de 19e eeuw.