Lobbenpijpen in de 19e eeuw

Als voortzetting van lobbenpijpen uit de 18e eeuw


De 19e eeuw begint nog met de voortzetting van een aantal populaire 18e eeuwse modellen, zoals lobbenpijpen. De variant die het overleeft is een rondbodem pijp met een een korte steel. Dit model wordt zelfs bijna helemaal over de 19e eeuw heen getild.

In de tweede helft en met name de derde kwart van de 19e eeuw komen er nieuwe modellen bij. Dit komt voornamelijk door de toename van het aantal nieuwe modellen kleipijp, waarvan sommige zich ook weer lenen voor een uitvoering met lobben.

In deze laatste periode verschijnt ook een type pijp met maar twee lobben: op de voor en achterkant van de pijpenkop.


Rondbodem pijpenkop uit de periode 1875-1900. Shagpijp ketelgrootte, met twaalf lobben de tot de bovenkant van de pijpenkop lopen. De pijp is vlak boven de lobben gebotterd, zodat de bovenzijde van de lobben nog rond loopt. Aan de onderzijde lijken de lobben bij de steelaanzet te stoppen.


Rondbodem kleipijp met hoge ketel en lobben op de onderste kwart van de pijpenkop. De lobben lopen uit in de steel en zitten enkel aan de onderzijde van kop en steel. Uitgevoerd in rode klei.


Isabé model pijp met 16 hoge lobben die ongeveer een halve centimeter onder de bovenrand stoppen. De lobben lopen door op de steel tot aan een verticale afscheidingsband.


Isabé model pijp met 14 hoge lobben die ongeveer een halve centimeter onder de bovenrand stoppen.


Isabé model pijp met 14 hoge lobben die ongeveer een halve centimeter onder de bovenrand stoppen. De lobben lopen door op de steel. De gebruikelijke spoor van dit model is hier vervangen door een ietwat conische hiel, waaronder het merk GB gekroond is gestempeld. Dit merk was tot 1879 in gebruik door Willem Wagenaar (Duco 2003).


Klein model Isabé met 12 hoge lobben die tot aan de ketelrand lopen. de hiel onder de pijpenkop is afgebroken. De lobben lopen een klein stukje door op de steel.


Rondbodem model shagpijp met 12 lobben die tot over de ketelrand lopen en mee zijn gesneden. De lobben lopen een klein stukje door op de steel.


Rondbodem model shagpijp met 12 lobben die tot over de ketelrand lopen en mee zijn gesneden. De lobben lopen een klein stukje door op de steel.


Rondbodem model shagpijp met 12 lobben, uit een stort van Goedewaagen, 1899-1909. De lobben lopen tot vlak bij de ketelrand en zijn aan de bovenzijde afgeplat. De lobben lopen een klein stukje door op de steel.


Rondbodem model shagpijpen met 12 lobben die tot net aan de ketelrand lopen. De lobben lopen een klein stukje door op de steel.


Rondbodem model shagpijp met 12 lobben die ongeveer een halve centimeter onder de bovenrand stoppen. De lobben stoppen op de steelaanzet. De bovenzijde is te schuin gebotterd, waardoor de originele bovenrand van de mal nog zichtbaar is.


Sigarettenpijp model met een kop-steelhoek van ongeveer 90 graden. De kop is gelobd met 18 lobben die uit de steelaanzet komen. De lobben lopen tegen een verbrede ketelopening. De hiel staat niet onder de pijp, maar diagonaal van de roker af. De pijp bedekt met een transparante bruine verflaag. In zijn geheel een redelijk unieke vormgeving.


Sigarettenpijp model met ovaalvormige pijpenkop, in rood en wit. Op de steelaanzet beginnen 14 lobben de lopen tot iets onder de ketelopening. De rode pijpenkop is gemerkt met 2 gekroond, een merk dat vanaf het einde van de 19e eeuw gezet wordt door de familie Van der Want.