Een fantasie hiel (of spoor)


Op zoek naar nieuwe vormen werden alle onderdelen van de kleipijp onder de loep gehouden. Vanuit de zoektocht naar modellen met een nieuwe, liefst voor de markt aantrekkelijke, vorm ontstonden pijpen met een normaal uiterlijk, maar met een afwijkende hiel of een ornament op de bodem.  Er zijn nogal wat varianten, met niet zelden een blad of floraal ornament aan de onderkant van de pijpenkop.


Groot model kromkop uit de derde kwart van de 19e eeuw. In plaats van een gewone hiel of spoor is er een sierlijker uitsteeksel ontwikkeld, dat veel wordt voorzien van strepen of stippen. Op de steel, vlak achter de kop, staat het merk van de Goudse maker (Lam onder de boom).


Rondbodem van Van der Want, derde kwart 19e eeuw. Op de bodem van de pijpenkop staat een gearceerd blad met vijf lobben.


Rondbodem van een Goudse fabrikant, derde kwart 19e eeuw. Op de bodem van de pijpenkop staat een gearceerd blad met vijf lobben.


Rondbodem met knophieltje van een Goudse fabrikant, derde kwart 19e eeuw. Op de bodem van de pijpenkop staan drie gearceerde bladeren.


Kromkop model pijpenkop van roodbakkende klei, van een Goudse fabrikant, uit de derde kwart van de 19e eeuw. Onder de bodem van de pijpenkop zit een bolvormig knopje als spoor. Die in de vormgeving lijkt te ontstaan vanuit een lob aan de onderzijde van de steel


Ovaalvormige Goudse pijpenkoppen van roodbakkende en witte klei.  Het rode model is waarschijnlijk te heet gebakken en na productie als misbaksel weggegooid. Ze zijn gemaakt in de 19e eeuw, de rode pijp is op de steel gemerkt met V D WANT IN GOUDA.

Onder de pijpenkoppen zit een subtiel bladvormig lobje.


Kromkop model pijpenkop van roodbakkende klei, van een Goudse fabrikant, uit de derde kwart van de 19e eeuw. Onder de bodem van de pijpenkop zit een grote vlieg.


Kromkopmodel en shagpijp, met een breed uitlopende hiel, die overigens niet gebruikt werd voor een merk. De pijp is in Gouda gemaakt in de derde kwart van de 19e eeuw.


Kromkop model pijp met aan de onderzijde een spoor, die eindigt in een knop. Van der Want, 1880-1915.