Sigarettenpijpen


Omdat in de 19e eeuw de sigaar en de sigaret sterk in opkomst zijn en de traditionele pijp als rookmiddel bedreigen, worden nieuwe oplossingen gezocht. Een belangrijke toevoeging, waarbij de kleipijp de sigaar en sigaret tegemoet komt, zijn sigaren- en sigarettenpijpen. Deze pijpjes zijn bedoeld om de stompen sigaar en sigaret op te roken. Normaliter was deze tabaksrest niet meer te gebruiken en dat was (toen nog) zonde. Naar verhouding zijn sigarenpijpen van een iets groter dan sigarettenpijpen en dat is het belangrijkste verschil. Veel van deze pijpen werden al niet meer onbewerkt uitgebracht, maar waren standaard versierd.


Sigarettenmodel pijp met ovaalvormige kop in wit, rood en zwart. De pijpenkoppen zijn alle drie gemerkt met 65 gekroond, eind 19e eeuw in gebruik bij de familie Van Duijn. (Lit. 2)


Deze 20e eeuwse sigarettenpijp is gemerkt met IWI, één van de merken van Goedewaagen. (Lit. 2, 3)


Sigaretten model pijp met kromkop. De pijpenkoppen zijn gemerkt met de leeuw in de Hollandse tuin, WL gekroond en 94 gekroond. Deze merken zijn respectievelijk van de firma Jan Prince & Cie, Hendrik van der Pool en weer de firma Jan Prince & Cie. (Lit. 2)


Sigaretten model pijp met rondbodem kop en lob op de onderste naad. De pijp is zwart gebakken. Door de lob is de pijp minimaal gedecoreerd.


Sigaretten model pijp met een omgekeerde peervorm kop. Het model wordt ook wel kerkezak genoemd, als de zak die in de kerk rond ging voor donaties. Deze uitvoeringen zijn in wit en rood en verschillend van vorm.