Bellevue Concordia


 

Het Amsterdamse Bellevue Concordia was een 19e eeuws sociëteit. Op Wikipedia staat hierover: het oorspronkelijke gebouw aan de Leidsekade dateert uit circa 1840 en huisvestte twee sociëteiten: Concordia (alleen toegankelijk voor heren) en Bellevue (ook voor vrouwen en kinderen). Zoals voor Felix Meritis werden ook voor deze sociëteit pijpen voor de leden gemaakt.

 


Overbelaste ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1840-1850. Wapen van Gouda op de zijkant van de hiel, vormnaden weggestreken met een kam, het merk 59 gekroond is doorlopend gebruikt tot 1914.

 

Naar de roker toe en op de zijden van de kop is een tekstlint gegraveerd, met een verhoging op de zijden en een verdieping naar de roker toe. Onder en over het tekstlint loopt een bloemenrank, met juist het hoogste punt naar de roker toe en een verdieping op de zijden. Op het lint staat de dubbele tekst BELLEVUE CONCORDIA, met de scheiding tussen BELLE en VUE, en CONC en ORDIA. Gezien de datering en het merk 59 gekroond zijn deze pijpen in opdracht gemaakt door de Goudse pijpenmaker Joost F. Sparnaaij, actief tussen 1827 en 1861 (Lit. 2).