Fantasie

En versiering die niet valt in te delen


Soms kom je pijpenkoppen tegen die niet makkelijk in een hokje zijn te plaatsen. Dat kan komen omdat het ontwerp helemaal vrij is, of omdat de boodschap van het ontwerp tegenwoordig niet meer overkomt. Of je hebt een scherf voor je, en niet de hele pijpenkop, en kun je het totale plaatje niet overzien.


Fragment van een laat 19e eeuwse kleipijp. Over de onderzijde van de kop loopt een band met een strik of knoop van de roker af. Aan de onderzijde van de band hangen eenvoudig ronde bladeren. Onder de knoop uit komt een groot blad, alsof het onder het lint is gestoken. Het blad is geschubd en loopt de steel op. Het model van de pijpenkop doet denken aan een dijbeen met een kousenband. De herkomst is onbekend.


Pijp uit een stort van Goedewaagen, 1899-1909. Het model is wat abstract en geeft weinig aanknopingspunten voor een visuele indeling. Het aardige is dat Goedewaagen de pijp in het bestand houdt, maar muziekinstrumenten op het lege vlak op de zijden laat graveren. Zo is de pijp bij meer verzamelaars bekend geworden.