lelies op de zijden


Verstopt onder het kopje stippenrozen staan de lelies. Dat komt omdat in de eerste helft van de 17e eeuw niet alleen gekroonde stippenrozen op de zijkanten van pijpenkoppen werden gegraveerd, maar ook lelies, soms zelfs samen, tegelijk op beide kanten van de kop. Hoewel lelies geen rozen zijn, dat is duidelijk, horen ze toch binnen de indeling vanwege hun karakter, zowel in plaatsing als in periode. Interessant is dat de stippenroos is afgeleid van de Engelse Tudorroos, en de lelie staat voor de Franse lelie. Waarom een pijpenmakers voor het ene of het andere teken koos is onduidelijk. Het gebruik komt voor in de meeste Nederlandse plaatsen waar pijpen werden gemaakt, dus de vorm van de pijpenkop (in combinatie met de vindplaats) geeft de meeste aanknopingspunten voor een determinatie.


Kleine en vroege dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit de periode 1615-1625. Op de zijden staat een Franse lelie. De pijpen komen uit de omgeving van Gouda.


Dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit de periode 1625-1640. Op de zijden staat een Franse lelie. Veel van de pijpen zijn Gouds.


Franse lelies laag op de pijpenkop

Dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit de periode 1625-1640. Net zoals bij rozen op de zijden staan ook lelies soms tegen de hiel aan of op de steelovergang. Gouda.


Dubbelconisch gevormde pijpenkop uit de periode 1630-1640. Op de zijden staat een Franse lelie. Uit deze lelie komen twee bloemen, mogelijk rozen. De mal is helaas niet heel scherp meer geweest, de voorstelling is bijzonder. Gevonden in Gouda.


dubbelconisch gevormde pijpenkop uit de periode 1640-1650. Op de zijden, vanuit de hiel, staat een Franse lelie. De vormgeving is erg simpel, lineair. De herkomst is niet bekend.


Dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit de periode 1630-1640. Op de zijden staat een niet al te goed gegraveerde Franse lelie. De eerste pijpenkop is aangetast door bodemzuren, waardoor het oppervlak niet goed meer te lezen is.


Dubbelconisch gevormde pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de zijden staan vlakvullende Franse lelies. De pijpenkop is verzuurd en de pijpenklei is aangetast.


Late dubbelconisch gevormde pijpenkop uit de periode 1650-1660. Op de zijden staan Franse lelies. De pijp is niet Gouds.


Lelies in combinatie met rozen

Dubbelconisch gevormde dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit de periode 1625-1635. Op de zijden staan aan de onderkant vijfbladige rozen, met vijf kelkbladeren, erboven staan twee Franse lelies. De uitvoering is van hoger niveau dan gemiddeld. Goudse pijp.