Personen EN lichaamsdelen


De kop van deze pagina klinkt een beetje macaber, maar er zijn pijpen gemaakt in bijvoorbeeld de vorm van een hand of voet. De personen zijn anonieme mensfiguren die meestal op de steel (figuraal) zijn afgebeeld. Ook kledingstukken zoals schoenen of hoeden staan bij deze categorie.


De kop van deze pijp is een grote trom en ertegenaan rust een clown of pierrot, met zijn benen languit langs de pijpensteel. In zijn had draagt hij ook nog een trompet en hij kijkt niet bijster gelukkig. De vellen van de trom zijn gespannen met een zigzaggend koord, waaronder aan de linkerkant twee bekkens zijn geschoven. Op de onderrand van de trom, ook links, staat het modelnummer van de pijp, No 2. Ik ken deze pijp in ieder geval uit het modellenbestand van Jan Prince aan het einde van de 19e eeuw.


Sigarenpijp in hoornmodel-uitvoering. Op de bovenzijde van de pijp ligt een jager te rusten. Dit thema is een tijd lang intrek geweest bij vooral de wat kleinere modellen pijp, de personen die je op de pijpen kunt aantreffen zijn jagers, soldaten, herders en herderinnen. De achterzijde van deze pijp is gebruikt voor een reclametekst, die verwijderd of weer weggesleten is. Er valt te lezen: VAN DE .O..


Gecanneleerde en gearceerde pijpfragmenten uit een stort van Hendrik van der Pool, 1860-1870. Tegen de kop ligt een rustende jager. Achter zijn rug staat een jagerstas en voor hem ligt zijn geweer. Het model van de kop is identiek aan die van de hieronder afgebeelde pijp met herderin. Opvallende details zijn het voorkomen van een modelnummer, No 7, en het fragment met H.V(AN DER POOL) op de steel. Op een ander steelfragment staat dan weer alleen 'IN GOUDA'. Binnen het model zijn kleine variaties in uitvoering geweest.


Gecanneleerde en gearceerde pijp, zwart gebakken, uit een stort van Hendrik van der Pool. Tegen de pijpenkop ligt een rustende herderin. Bij de herderin ligt een schaap te slapen.


Gecanneleerde pijpenkop uit een stort van Hendrik van der Pool, 1860-1870. Tegen de pijpenkop ligt een rustende herderin. Bij de herderin ligt een schaap te slapen. De pijp wijkt in model af van de bovenstaande zwarte pijp en heeft een hiel met knopvorm. Onder de herderin, op de steel, staat de tekst 'No 16 H. VAN DER POOL' met op de andere kant 'IN GOUDA'.


Als variatie op bovenstaande pijpenkop is er ook een rustende herder met schaap. De pijp is in zowel wit als rood uitgebracht. Op de steel staat 'No 15 H. VAN DER POOL'.


Laarsmodel pijpenkop van een onbekende Goudse fabriek, want de pijp is niet gemerkt. Meerdere fabrikanten maakten deze - en andere laarsmodellen.