Porselein komt oorspronkelijk uit China. Door de fijnheid van de aarde en de hoge stooktemperatuur ontstond er een buitengewoon fijn en hard baksel, dat in Europa alleen maar in vorm en kleur nagebootst kon worden. De Delftse faience is daar een goed voorbeeld van. In de 18e eeuw wordt wel ontdekt hoe porselein gemaakt kan worden, maar het proces was erg kostbaar en dus nog niet geschikt voor massa productie. Pas in de 19e eeuw komt de productie van Europees porselein op gang en vooral in Duitsland en Frankrijk ontstaat een aardige porselein industrie. De modellen zijn eerst nog voor de rijkere roker, met speciale vormen in de vorm van bijvoorbeeld gezichten, maar richting het eind van de 19e eeuw groeit de massa productie terwijl de markt net zoals die van de kleipijp instort. De modellen worden eenvoudig, schilderingen transfers. In Nederland was er volgens bronnen geen fabriek die porseleinen pijpen maakte.
Korte rondbodem porseleinen kop met eenvoudige oranje schildering. Bodemvondst Nederland.
Rondbodem porseleinen kop met een bloemenschildering in groen en roze naar de roker toe. Bodemvondst Nederland.
Ovaalvormige porseleinen kop met knophiel, met op de onderste helft een donkerbruine glazuur. Bodemvondst Nederland.
Ovaalvormige porseleinen kop met knophiel, bruin geglazuurd. Bodemvondst Nederland, Rondbodem porseleinen kop met een blauw-bruine engobe.
Ovaalvormige porseleinen kop van grote lengte. De kop heeft een knophiel en een beschildering, die helaas zo goed als helemaal van het oppervlak is verdwenen. Bodemvondst Nederland.
Ovaalvormige porseleinen kop, zonder beschildering. De kop is langgerekt, zoals de meeste porseleinen pijpenkoppen, maar wel sierlijker dan gemiddeld. Zo wordt de bovenkant van de kop na de ovaalvorm weer wat ruimer. Er is geen hiel, maar een spoor.
Bodemvondst Leiden.
Grote ovaalvormige porseleinen kop. De kop heeft een knophiel en een beschildering in de vorm van een portret. Onder het portret heeft de naam van de geportretteerde gestaan. Bodemvondst Nederland.