Verzorgd dubbelconisch


De beste categorie kleipijpen hadden allereerst de langste steel, want dat rookt het lekkerst. De rook koelt onderweg namelijk af en mengt zich met zuurstof, waardoor de rook koeler en minder scherp in de keel komt. Hoe langer de pijpensteel, hoe lastiger het was om de pijp te maken. Een pijp met een lange steel was daarom meteen een product die extra uitstraling nodig had en daarom werd de pijp naast alle standaard afwerkingsbehandelingen ook nog eens goed geglaasd, waardoor het hele oppervlak ging glimmen. Een merk als stukje reclame hoorde hier als bekroning van de pijpenmakersarbeid op en zo heb je de basiskenmerken van een goede kwaliteit pijp. De lange steel zien we vaak niet meer terug, maar een geglaasde kop met een merk is gelukkig wel herkenbaar.


Niet elke verzorgde kwaliteitspijp werd gemerkt. In dit geval was plaatsing van een hielmerk niet mogelijk. Van een andere methode om reclame te maken is op dit stuk geen bewijs aanwezig. Dubbelconische pijpenkoppen met een fijne spoor waren een tijd populair. Deze pijpenkoppen zijn in Gouda gevonden.


Een paar Goudse dubbelconische koppen uit de periode 1625-1635. Ondanks het feit dat ze uit dezelfde stad en periode komen is goed te zien dat er binnen het concept dubbelconisch model nog grote verschillen in vorm mogelijk zijn.


Vier goede kwaliteit pijpen uit de tweede helft van de 17e eeuw. Het laatste model begint al een beetje een trechtermodel te worden.