merken uit Utrecht



Tot op heden is het boek 'Onder de rook van Utrecht, twee eeuwen tabakspijpenmakerij in Lauwerecht' van P.K. Smiesing en  J.P. Brinkerink, uit 1988, de beste bron van informatie als het gaat om de kleipijpen die in Utrecht zijn geproduceerd. Het boek behandelt de Utrechtse pijpenmakersgeschiedenis en toont aan de hand van mooi getekende voorbeelden een overzicht van waaruit de productie van deze pijpenmakers bestond. Het boek is natuurlijk al lang uit de handel, maar kan soms nog via Marktplaats of op andere wijze tweedehands worden aangeschaft. Het is dan ook aan de hand van deze uitgave dat ik de bodemvondsten van Utrechtse origine hier plaats, zodat vondsten digitaal bekeken en vergeleken kunnen worden. Het gaat dan zowel om de merken als de Utrechtse kleipijpen zelf. Literatuurlijst, boek 12.


Dubbelconische pijpenkop uit de periode 1670-1680. Op de hiel staat het wapen van Utrecht gekroond, met links en rechts ervan de initialen I en P. Het zijn de initialen van een niet achterhaalde Utrechtse pijpenmaker. Pas later, vanaf 1753, gaat de in Utrecht bekend geworden pijpenmaker Ioseph Peex de initialen gebruiken.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1775-1785, Goudse imitatie. Op de hiel staat DVS. Dit zijn de initialen van de Utrechtse pijpenmaker David van Sorgen, die in Utrecht pijpen maakte van 1777 tot 1885. Op de zijkant van de hiel staat dit keer dan ook het wapen van Utrecht in plaats van het wapen van Gouda. De pijpenkop is gevonden in Utrecht.