Zijmerk VB monogram gekroond


Het merk en zijmerk VB monogram gekroond is gezet in Gouda van 1727 tot 1737.

Het merk VB monogram gekroond op de zijkant van een trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen (1727-1737). De eerste kroon is een variatie van de parelkroon met een ovale bovenzijde, dan volgt een normale parelkroon. De derde kroon is een bladerkroon. Gezien de korte periode waarbinnen dit merk is gezet (tien jaar) is er redelijk veel ontwikkeling zichtbaar tussen de eerste en de laatste pijpenkop.


Opvallend is VB monogram gekroond in combinatie met het bijmerk wapen van Gouda met S. Het wapen zal niet lang na 1740 zijn geplaatst, gezien de extra plaatsing van het merk op de rechterkant van de pijp. Deze staat niet op de zijkant van de spoor (waar het bijmerk overigens ook op staat, maar dan wat minder duidelijk), maar onderaan de pijpenkop. De bekendheid met de regels, of de regels zelf, was nog niet helemaal duidelijk omtrent de plaatsing van het bijmerk. Dit zie je wel meer met zijmerken en een Gouds bijmerk vlak na 1740. Los van dit feit valt op dat het merk nog voorkomt na 1737.

Nog een voorbeeld van het merk in combinatie met het Goudse bijmerk dat vanaf 1740 wordt geplaatst. De pijpenkop is hier een kruising tussen trechtervormig en ovaalvormig, het merk is redelijk eenvoudig gegraveerd en de kroon lijkt op een parelkroon waar een drietal stippen boven zijn gezet, wat in die vorm vrij bijzonder is.