Zijmerk 53 gekroond


Het zijmerk 53 gekroond is in Gouda gezet tussen 1723 en 1729, en tussen 1749 en 1815.

Tussen de twee gebruiksfases zit een duidelijke scheiding. Tussen 1723 en 1729 wordt het merk gegraveerd tussen de stippen van een tudorroos, wat een rommelig en niet al te Gouds aanzien geeft. Na 1749 wordt het merk wel traditioneel gegraveerd, de keuze valt dan vanaf begins af aan op de 'moderne' keizerskroon.


Trechtervormige pijpenkoppen met het merk 53 gekroond tussen stippen (als een tudorroos waar aan de bovenkant ruimte wordt gelaten voor de 53). De laatste uitvoering is een kopie uit een ander centrum, zichtbaar aan de zeer slordige uitvoering van het merk (met onder andere stippen in plaats van een parelkroon) en het zichtbare gebrek aan vakmanschap bij het maken van de pijp.


Ovaalvormige pijpenkoppen vanaf 1749 met het merk 53 gekroond met een keizerskroon.

Chronologisch bezien is de eerste keizerskroon wat versleten, de tweede is dik aangezet. daarna volgt een andere versie, waarbij de fleurons zijn vervangen door ruitvormige bloemen. (1749-1775)