Zijmerk 95 gekroond


Het zijmerk 95 gekroond is in Gouda gezet tussen 1731 en 1787.Bovenstaande trechtervormige tot ovaalvormige pijpenkoppen komen allemaal uit de periode 1730-1740. Alle merken zijn gekroond met een parelkroon, ik heb ze gerangschikt op de hoogte van plaatsing van het merk op de pijpenkop. Dit merk werd, in verhouding tot andere zijmerken, tot uitzonderlijk hoog op de pijpenkop geplaatst. Alleen het laatste merk, met Gouds wapenschild met S op de spoor, heb ik chronologisch als laatste in de serie geplaatst.Serie pijpenkoppen uit de periode 1735-1775. De bladerkroon uit het midden van de 18e eeuw wordt per 1760 een keizerskroon.

Het is twijfelachtig of alle modellen Gouds zijn. De kleibeheersing verschilt, de gravering is soms behoorlijk slecht en het Goudse wapenschild ontbreekt waar die wel had kunnen staan. Toch zijn deze eigenschappen ook terug te vinden op Goudse goedkope modellen.