Zijmerk wapen van Utrecht gekroond


Het zijmerk wapen van Utrecht gekroond is in Gouda gezet van 1700 tot 1808. Behalve in Gouda was dit merk erg populair in andere pijpenmakerscentra, zoals Utrecht zelf, maar ook Gorinchem en Schoonhoven. Buiten Gouda was het vaak de gewoonte om initialen aan een beeldmerk toe te voegen en dat zien we dan ook veel terugkomen.

Als verschijningsvorm is voor dezelfde manier van afbeelden gekozen als het wapen van Amsterdam, namelijk met twee staande leeuwen langs het schild, die het dragen. Onder het schild en de leeuwen is een versieringselement aangebracht, een zogenaamde lambrequin. De kroon is hier standaard een (brede) bladerkroon, in alle centra.


Twee ovaalvormige pijpenkoppen met het wapen van Utrecht gekroond, zonder extra initialen. De eerste is een Goudse versie, uit de periode 1730-1740, de tweede is een versie uit Schoonhoven uit dezelfde periode. In Schoonhoven zette men soms drie stippen op de andere zijde van de pijpenkop, als een lokaal bijmerk.


Ovaalvormige pijpenkoppen met het wapen van Utrecht gekroond en de letters IH. De initialen zijn van een Schoonhovense pijpenmaker die werkzaam was tussen ongeveer 1740 en 1770. Bovenstaande pijpen dateren uit de periode 1760-1770.


Ovaalvormige pijpenkop met het wapen van Utrecht gekroond en de letters IM. Op de andere zijde van de pijpenkop is een tudor- of stippenroos aangebracht. De initialen zijn van een Schoonhovense pijpenmaker die werkzaam was tussen ongeveer 1755 en 1770. Bovenstaande pijp dateert uit de periode 1750-1760.


Ovaalvormige pijpenkop met het wapen van Utrecht gekroond en de letters GVD onder het merk. De initialen zijn van Schoonhovense pijpenmakers die werkzaam waren tussen ongeveer 1725 en 1800. Bovenstaande pijp dateert uit de periode 1760-1770.


Ovaalvormige pijpenkoppen met het wapen van Utrecht gekroond en de letters MVG. De initialen zijn van een Schoonhovense pijpenmaker die werkzaam was tussen ongeveer 1725 en 1785. Bovenstaande pijpen dateren uit de periode 1750-1760.


Ovaalvormige pijpenkop met het wapen van Utrecht gekroond en de letters PDL. De initialen zijn van een Schoonhovense pijpenmaker die werkzaam was tussen ongeveer 1735 en 1790. Bovenstaande pijp dateert uit de periode 1750-1760.


Ovaalvormige pijpenkop met het wapen van Utrecht gekroond en de letters PGP. De initialen zijn van een Schoonhovense pijpenmaker die werkzaam was tussen ongeveer 1750 en 1775. Bovenstaande pijp dateert uit de periode 1750-1760.


Ovaalvormige pijpenkop met het wapen van Utrecht gekroond en de letters HLR. De initialen zijn van een Schoonhovense pijpenmaker die werkzaam was tussen ongeveer 1760 en 1800. Bovenstaande pijp dateert uit de periode 1765-1775.


Bekende lettercombinaties met het wapen van Utrecht gekroond:

Gorinchem: KW, IVH, BVW

Schoonhoven: IH, IM, KM, KW, GVD, MVG, GVH, PDL, MOL, IAN, MAO, PGP, HLR, DDV

Utrecht: AVT, IP, IOSEPH PEEX