Zijmerk boom


Het merk boom is in Gouda gezet en kan als zijmerk gebruikt zijn tussen 1700 en 1771.

In Alphen aan den Rijn werkte de pijpenmaker Philips Hoogenboom ook met het zijmerk boom, maar dan voorzien van zijn initialen.

Zijn merk is gezet tussen 1740 en 1764.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. De bodem, waar de boom op is gegraveerd, is bijna net zo breed als het loof van de boom op het breedste punt, waardoor de afbeelding in balans is.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Op de linkerzijde staat een boom, met in de takken een vogel. Links van de stam staat de letter F, rechts het monogram HB. Dit zijn de initialen van de Alphense pijpenmaker Philip Hoogenboom. Op de rechterzijde van de pijpenkop staat de landman afgebeeld, zoals het Goudse zijmerk landman. Een groot deel van de productie van Philip Hoogenboom bestond uit kopieën van Goudse kleipijpen, die hij als 'echt Gouds' op de markt bracht.