Zijmerk bel


Het merk bel is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1758.


Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1740. Het merk bel staat in deze periode als een klein merk op - en tegen de spoor. De uitvoering verschilt in kleine details. Vanaf 1740 ontstaat een probleem met het Goudse bijmerk, zoals te zien is op de laatste pijpenkop. Het merk en het bijmerk zitten elkaar dan in de weg.

Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. De pijpenkop is gemaakt in een ander centrum dan Gouda en op de andere zijde, tegenover de bel, is een tweede merk geplaatst. Dit is een gekroond (fantasie) wapenschild met drie ruiten of ruitvormige objecten.

Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1725-1735. Op de linkerzijde van de spoor staat de bel, op de rechterzijde is de letter W gezet.