Zijmerk kwispedoor


Het merk kwispedoor is in Gouda gezet en kan als zijmerk gebruikt zijn tussen 1725 en 1815.Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1750. De kwispedoor was een pot met een breed uitstaande bovenrand die was bedoeld om speeksel met een te scherpe tabakssmaak of pruimtabak in te spugen. Deze pot is eenvoudig af te beelden en vanwege de brede bovenrand zonder al te veel fantasie te herkennen. De uitvoering is wel erg vaak verschillend.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1770. De kwispedoor wordt vergezeld door de initialen IH van een Schoonhovense pijpenmaker.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1760-1780. Deze pijpen, met een imitatie van het Goudse merk kwispedoor, zijn gemaakt (en gevonden) in Utrecht. De kwaliteit van de pijpenkoppen ligt niet alleen achter bij die van Gouda, maar ook bij die van Gorinchem en Schoonhoven.