Een Gorinchemse pijp met een boodschap


Ovaalvormige pijp uit de periode 1770-1790. Doordat de mal van de pijp bij het persen erg versleten is geraakt, is de voorstelling bijna niet meer herkenbaar en de tekst op de tekstlinten onleesbaar. Wat nog te ontcijferen valt is een zeilboot op de ene zijde en een haan op de andere zijde. Boven het schip en boven de haan heeft een tekstlint gestaan, met daarop een spreuk of boodschap. Het enige leesbare deel staat boven de haan, daar valt 'SAAM' te lezen.

 

Een dergelijke pijp in goede staat is terug te vinden op de site van het Amsterdam Pipemuseum van Don Duco, al was het even zoeken. Daar wordt duidelijk wat voor pijp het is en waar hij is gemaakt. Samengevat zit in de zeilboot nog een zeiler en staat op het zeil een oog. In het tekstlint staat dan HOUT.EEN.OOG.IN.T.SEIL. Op de andere zijde staat een haan met erboven de tekst WEEST.WAAKSAAM. Tussen de twee afbeeldingen, naar de roker toe, staan de initialen IVA en dat zijn de initialen van een pijpenmaker uit Gorinchem. De steel van de pijp doet denken aan oude Jonaspijpen, want die is gegraveerd in de vorm van een walvis.


De pijpenkop uit zoveel mogelijk hoeken gegraveerd