Zijmerk ooievaar gekroond


In Gouda is het merk wapen van Den Haag gezet als hielmerk en kan gebruikt zijn als zijmerk tussen 1735 en 1815. Het wapen is een ooievaar met een slang in zijn snavel.

In Schoonhoven heeft de ooievaar zijn eigen symbolische betekenis en daar is het dier veel als zijmerk geplaatst, voorzien van de initialen van pijpenmakers. De ooievaar werd op dezelfde manier ook in Gorinchem gezet en in Utrecht zijn ooievaars gebruikt.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1780. Op de Goudse pijp staat aan de linkerkant een ooievaar. De ooievaar is naar links gericht en heeft een slang in zijn bek. De ooievaar staat op een lijnvormige ondergrond met links en rechts war gras er op. Aan weerszijden van de ooievaar staan de letters OV. (Ik ga er van uit dat ze staan voor OoieVaar, maar ik heb daar geen bewijs voor).Trechtervormige - en ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1725-1790. De ooievaar wordt door vrijwel alle pijpenmakers (behalve door de significant vroegere IAN, die kroont met een parelkroon) gekroond met een bladerkroon.

De merken zijn hier bij uitzondering niet chronologisch gerangschikt, maar op alfabet. Achtereenvolgens:

IW uit Gorinchem?

IHD uit Schoonhoven

MVG uit Schoonhoven

HDH uit Schoonhoven

IKH niet bekend

IOH uit Gorinchem

NVK uit Schoonhoven

CHN uit Schoonhoven

IAN uit Schoonhoven

HLR uit Schoonhoven

KVR uit Schoonhoven?

GIS niet bekend

AVT uit Utrecht

CHVN uit Schoonhoven

G..