Zijmerk ooievaar gekroond


In Gouda is het merk wapen van Den Haag gezet als hielmerk. Dat is een ooievaar met een slang in zijn snavel. Van dit merk zijn geen zijmerken bekend. In Schoonhoven heeft de ooievaar zijn eigen symbolische betekenis en daar is het dier veel als zijmerk geplaatst, voorzien van de initialen van pijpenmakers. De ooievaar werd op dezelfde manier ook in Gorinchem gezet en in Utrecht zijn ooievaars gebruikt.Trechtervormige - en ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1725-1790. De ooievaar wordt door vrijwel alle pijpenmakers (behalve door de significant vroegere IAN, die kroont met een parelkroon) gekroond met een bladerkroon.

De merken zijn hier bij uitzondering niet chronologisch gerangschikt, maar op alfabet. Achtereenvolgens:

IW uit Gorinchem?

MVG uit Schoonhoven

HDH uit Schoonhoven

IKH niet bekend

IOH uit Gorinchem

NVK uit Schoonhoven

CHN uit Schoonhoven

IAN uit Schoonhoven

HLR uit Schoonhoven

KVR uit Schoonhoven?

GIS niet bekend

AVT uit Utrecht

CHVN uit Schoonhoven

G..