Rondbodems uit de 19e eeuw


Ergens tussen 1725 en 1730 begonnen de meest innovatieve Goudse pijpenmakers modellen te maken die naast de standaardvorm gingen meelopen. Het waren er maar twee en ze waren ge├»nspireerd door de voorkeuren in buitenlandse afzetgebieden. De kromkop deed het goed in het Britse rijk en de rondbodem in Duitsland. De vormen begonnen hun eigen leven te leiden en met name de rondbodem heeft een redelijke belangstelling gehad van de Nederlandse pijprokers. In de 19e eeuw werden traditionele waarden geherwaardeerd en kwamen er steeds meer vormvariaties. Ook binnen de basisvormen werd ge├źxperimenteerd en dat leidde tot nieuwe modellen die nog steeds binnen een basiscategorie pasten.


19e eeuwse rondbodem en een imitatie Gouds model. De vorm is niet direct Gouds, de wanden van de pijp zijn eigenlijk iets te dik en de vorm en afwerking zijn slordig, maar het merk op de bodem en de schildvormige verhoging onderaan de zijkant van de pijpenkop moeten de indruk wekken dat het om een Gouds product gaat.