Lobbenpijpen met DB (gekroond)


In Gorinchem woonde en werkte Dirk Barunet, die zijn pijpen merkte met de initialen DB, DBN, DNB en DBUN. Hij werkte van 1754 tot 1785 en had veel verschillende modellen kleipijp in zijn assortiment. Daartoe behoorden ook lobbenpijpen.


Rondbodem pijpenkop uit de periode 1750-1760. Op de onderste helft staan zes afgeplatte lobben tot aan de steelaanzet. Naar de roker toe staan de initialen DB met een keizerskroon.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1755-1765. Op de onderste helft staan twaalf lobben met een contourlijn om elke lob. De lobben lopen tot aan de steelaanzet. Boven de lobben is een figuratieve band aangebracht van stippen met een acanthusblad er boven. Deze staan telkens op de scheiding tussen twee lobben, in het laagste deel. Naar de roker toe staan de initialen DB, met genoeg ruimte tussen de letters om het afwerken van de malnaad met een kamstreek mogelijk te maken.