Lobbenpijpen met LNH naar de roker toe


Het zijmerk LNH is in Gorinchem gezet tussen 1780 en 1810.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1780-1800. Op de onderste derde van de kop staan tien lobben die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben loopt een contourlijn. Boven de lobben staan vensters waarin alternerend stippenrozen en lelies staan afgebeeld. De roos op de naad van de pershelft is door slijtage niet meer compleet. Naar de roker toe staan boven de vensters de initialen LNH.


Ovaalvormige pijpenkoppen met spoor. Bij deze twee (identieke) koppen, die in decoratie overeenkomen met de eerder afgebeelde pijpenkop, is goed zichtbaar dat de gravering op de pijpenkop is aangepast.

Oorspronkelijk stond op de linkerzijkant een vis met golfjes er onder, gekroond. Boven de kroon stonden de initialen LNH. Op een gegeven moment is besloten om van de mal een nieuwe versie te maken, misschien omdat de oude vorm te versleten was geraakt. Zonder de oude gravering helemaal weg te werken is het nieuwe reliëf eroverheen gegraveerd, waardoor alleen de letters LNH op de linker zijkant zichtbaar bleven. Dat was niet zo'n probleem. Door goed naar de vormen onder de aanpassing te kijken is zichtbaar dat de vis er onder heeft gestaan.

Zo heeft de vorige gravering op de pijp er ongeveer uit gezien.