Huwelijk Willem III en Mary Stuart


In 1689 trouwt Willem III van Oranje, op dat moment stadhouder van Nederland, met queen Mary Stuart van Engeland. Het huwelijk maakt hem tevens koning van Engeland. Ter ere van dit huwelijk zijn veel herdenkingspijpen gemaakt, die over het algemeen identiek aan elkaar zijn, op allerlei kleine details na. Een aantal van deze pijpenkoppen en fragmenten ervan staan op deze pagina.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1689-1700 met op de zijden de getrouwde Willem III en Mary Stuart, op dat moment koning en koningin van Engeland. Op de linkerzijde staat Willem III afgebeeld als koning. Hij is  niet compleet zichtbaar door een breuk aan de pijpenkop. Hij draagt in ieder geval een bewerkte mantel. Op de rechterzijde staat Mary Stuart afgebeeld als koningin. Ook zij draagt een keizerskroon, een scepter en een mantel. Om haar hoofd staan de letters KM, voor koningin Mary. De vormnaden zijn afgezoomd met een dubbele stippenrij.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1689-1700 met op de zijden de getrouwde Willem III en Mary Stuart, op dat moment koning en koningin van Engeland. Op de linkerzijde staat Willem III afgebeeld als koning. Hij draagt een keizerskroon en een scepter als koninklijke attributen. Verder draagt hij nog een koningsmantel en een medaillon. Ter hoogte van zijn middel staan de letters KW, ter herkenning van de persoon 'Koning Willem'. Op de rechterzijde staat Mary Stuart afgebeeld als koningin. Ook zij draagt een keizerskroon, een scepter en een mantel. Om haar hoofd staan de letters KM, voor koningin Mary. De vormnaden zijn afgezoomd met een dubbele stippenrij.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1689-1700 met op de zijden de getrouwde Willem III en Mary Stuart, op dat moment koning en koningin van Engeland. Op de linkerzijde staat Willem III afgebeeld als koning. Hij draagt een keizerskroon en een scepter als koninklijke attributen. Verder draagt hij nog een koningsmantel. Op de rechterzijde staat Mary Stuart afgebeeld als koningin. Ook zij draagt een keizerskroon, een scepter en een mantel. Beide personen zijn vrij eenvoudig gegraveerd, met veel suggestieve stippen en strepen. Vergeleken met tijdgenoten is dit vrij duidelijk een gravering van lagere kwaliteit, maar wel zonder terughoudendheid gezet. De vormnaden zijn afgezoomd met een dubbele stippenrij.

Op veel pijpenkoppen met dit thema als gravering zijn op de pijpenkop de initialen KW en KM gezet, ter herkenning van de personen. Op deze pijpenkop ontbreken deze initialen. Door een gelukkig toeval heb ik het aansluitende steelfragment niet ver van de pijpenkop vandaan gevonden, en daarvan zijn de steelhelften begraveerd met een afgekorte tekst in een stippenkader. Te lezen valt links: PWVOKVGB en rechts: MSKVGB. Met enige logica valt hieruit te ontcijferen: Prins Willem Van Oranje, Koning van Groot Brittannië, en: Mary Stuart, Koningin van Groot Brittannië. Dit is in feite de informatie die ook op koppen te lezen valt, maar dan uitgebreider.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1689-1700 met een afwijking op het gegraveerde thema. Op de linkerzijde staat Willem III afgebeeld als koning. Hij draagt een keizerskroon en een scepter als koninklijke attributen. Verder draagt hij nog een koningsmantel. Ter hoogte van zijn schouders staan de letters KW, ter herkenning van de persoon 'Koning Willem'. Op de rechterzijde staat de maagd in de Hollandse tuin, ook wel de maagd van Dordrecht. Zij is een allegorie voor de Nederlandse provinciën, samengebracht en beschermd. Ze draagt een speer met de vrijheidshoed er op en zit binnen de omheining van de Hollandse tuin. Om haar hoofd staan de letters MVD, die waarschijnlijk betrekking hebben op Maagd van Dordrecht.

Mogelijk wordt met deze pijp niet zozeer het huwelijk van Willem III herdacht, maar zijn stadhouderschap.


Koninklijke voetjes.