Lobbenpijpen met keizerskroon naar de roker toe


Op zich is de keizerskroon een bestaand Gouds hielmerk. Als zijmerk is de kroon nooit gebruikt en de versie die afgebeeld is op lobbenpijpen is bijzonder te noemen, omdat de kroon op zichzelf anoniem is. Zonder initialen is deze keizerskroon niet te koppelen aan pijpenmakers. Het is een afbeelding die het misschien goed heeft gedaan in de verkoop, omwille van de betekenis van de kroon, of er was een koppeling met producenten die we nu niet meer kunnen maken.

Een van de centra waar deze kronen werden gezet was Utrecht, daarnaast zullen ze ook in Schoonhoven en Gorinchem zijn geproduceerd.


Rondbodem pijpenkoppen uit de periode 1750-1800. Op de onderste helft van de kop staan acht lobben die elkaar niet raken, meestal plat. De lobben lopen tot de steelaanzet. Naar de roker toe staat een grote keizrskroon afgebeeld, de kwaliteit van de graveringen verschilt van eenvoudige puntenkronen tot redelijk goed uitgewerkte exemplaren, al blijft de beste kwaliteit nog onder de Goudse.

'Inhoudelijk' verschil: de keizerskronen zijn verschillend opgevuld. Figuren van drie stippen komen voor, maar ook twee Franse lelies of twee zesstippige tudorrozen. Boven de band van de kroon zit een enkele keer in aanzet een parelkroon of bladerkroon.