Lobbenpijpen met wapen van Haarlem naar de roker toe


Het merk wapen van Haarlem is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1815. Als zijmerk is het ook als Gouds merk bekend, maar de uitvoering op lobbenpijpen is allesbehalve Gouds, ook al is op de pijpenkoppen een Gouds wapenschild geplaatst. Het product zal eerder in Gorinchem of Schoonhoven zijn gemaakt.


Het zijmerk wapen van Haarlem op een Goudse pijp, afgebeeld met lauwertakken aan de zijden.


Rondbodem pijpenkoppen uit de periode 1750-1780. Op de onderste derde van de kop staan veertien lobben die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben loopt een contourlijn, al is de gravering slordig genoeg om hier en daar lijnen te missen. Op de voorkant van de pijpenkop, naar de roker toe, staat het zijmerk wapen van Haarlem. Langs de zijden van het wapen lopen lauwertakken, net als bij de Goudse versie van het zijmerk. Verder staan er erg veel sterren op de kop. Ze lopen om de lauwertakken, staan überhaupt op het wapen van Haarlem, en lopen boven de lobben (waarboven overigens nog een extra contourlijn is gezet). De hele voorstelling doet chaotisch en weinig uitgebalanceerd aan. Op de onderzijden van de kop staat het wapenschild van Gouda, of iets wat er erg op lijkt.

Nogmaals een fragment van dit model. Los van slijtage zijn er geen verschillen zichtbaar die duiden op een opgehaalde - of tweede mal.